با ما همراه باشید

پزشکی

آسم؛ Asthma

منتشر شده

در

خلاصه

آسم چیست؟ آسم (به انگلیسی Asthma) وضعیتی است که در آن مجاری هوایی شما باریک و متورم می شوند و ممکن است مخاط اضافی تولید کنند. این اتفاق می تواند تنفس را دشوار کند و باعث سرفه، صدای سوت مانند (خس خس کردن) هنگام تنفس و تنگی نفس شود.

برای برخی افراد، آسم یک دردسر کوچک است. برای دیگران، این بیماری می تواند یک مشکل عمده باشد که در فعالیت های روزانه اختلال ایجاد می کند و ممکن است به حمله آسم تهدیدکننده زندگی منجر شود.

آسم را نمی توان درمان کرد، اما علائم آن را می توان کنترل کرد. از آنجا که آسم اغلب در طول زمان تغییر می کند، مهم است که با پزشک خود برای ردیابی علائم و نشانه های آن همکاری کنید و درمان خود را در صورت نیاز تنظیم کنید.

 

علائم

علائم آسم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. ممکن است حملات آسمی نادر داشته باشید، تنها در زمان های خاصی – مانند هنگام ورزش – علائم داشته باشید یا همیشه علائم داشته باشید.

 

علائم و نشانه های آسم شامل موارد زیر است:

* تنگی نفس

* سفتی قفسه سینه یا درد

* خس خس هنگام بازدم که یکی از علائم شایع آسم در کودکان است

* مشکل خواب ناشی از تنگی نفس، سرفه یا خس خس

* حملات سرفه یا خس خس که توسط یک ویروس تنفسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا بدتر می شوند.

 

علائمی که نشان می دهند آسم شما احتمالا بدتر می شود عبارتند از:

* علائم و نشانه های آسم که شایع تر و آزاردهنده تر هستند

* افزایش دشواری تنفس، همانطور که با دستگاهی اندازه گیری می شود که برای بررسی میزان کارکرد ریه های شما مورد استفاده قرار می گیرد (دستگاه پیک فلومتر)

* نیاز به استفاده از اسپری تنفسی در بیشتر اوقات

 

برای برخی افراد، علائم و نشانه های آسم در شرایط خاصی بروز می کند:

* آسم ناشی از ورزش که ممکن است وقتی هوا سرد و خشک است بدتر باشد

* آسم شغلی، ناشی از محرک های محیط کار مانند گازهای شیمیایی، گازها یا گرد و غبار

* آسم ناشی از آلرژی که توسط مواد معلق در هوا مانند گرده، هاگ های کپک، ضایعات سوسک، یا ذرات پوست و بزاق خشک ریخته شده توسط حیوانات خانگی (و پرزهای بدن حیوانات خانگی) ایجاد می شود.

 

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم

به دنبال درمان اورژانسی باشید

حملات شدید آسم می تواند تهدیدکننده زندگی باشد. با پزشک خود همکاری کنید تا مشخص کنید وقتی علائم و نشانه های شما بدتر می شوند – و زمانی که نیاز به درمان اضطراری دارید – چه باید بکنید. علائم اورژانسی آسم شامل موارد زیر است:

* بدتر شدن سریع تنگی نفس یا خس خس سینه

* هیچ بهبودی حتی پس از استفاده از استنشاق سریع رخ ندهد

* تنگی نفس زمانی که حداقلی از فعالیت بدنی را انجام می دهید

 

با دکترتان تماس بگیرید

به دکترتان مراجعه کنید:

* اگر فکر می کنید آسم دارید. اگر سرفه یا خس خس مکرر دارید که بیش از چند روز طول می کشد یا هر علامت یا نشانه دیگری از آسم، به پزشک خود مراجعه کنید. درمان زودهنگام آسم ممکن است از آسیب طولانی مدت ریه جلوگیری کند و به پیشگیری از بدتر شدن این وضعیت در طول زمان کمک کند.

* برای نظارت بر آسم خود پس از تشخیص. اگر می دانید که آسم دارید، با دکترتان برای کنترل آن کار کنید. کنترل طولانی مدت خوب به شما کمک می کند تا روز به روز احساس بهتری داشته باشید و می تواند از حمله آسم تهدیدکننده زندگی جلوگیری کند.

* اگر علائم آسم شما بدتر شود. اگر به نظر می رسد داروهای شما علائم شما را تسکین نمی دهند یا نیاز به استفاده بیشتر از داروی اسپری استنشاقی خود دارید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

* بدون مشورت با پزشک در ابتدا بیش از مقدار تجویز شده دارو مصرف نکنید. استفاده بیش از حد از داروهای آسم می تواند باعث عوارض جانبی شود و ممکن است حتی آسم شما را بدتر کند.

* درمان خود را بررسی کنید. آسم اغلب در طول زمان تغییر می کند. به طور مرتب با پزشک خود ملاقات کنید تا در مورد علائم خود صحبت کنید و هر گونه تنظیمات درمانی مورد نیاز را انجام دهید.

 

دلایل آسم

مشخص نیست که چرا برخی افراد به آسم مبتلا می شوند و برخی دیگر نه، اما احتمالا به دلیل ترکیبی از عوامل محیطی و ارثی (ژنتیکی) است.

 

محرک های آسم

قرار گرفتن در معرض محرک ها و مواد مختلفی که باعث آلرژی می شوند (آلرژن ها) می تواند باعث بروز علائم و نشانه های آسم شود. محرک های آسم از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند و می توانند شامل موارد زیر باشند:

* آلرژن های معلق در هوا مانند گرده، ذرات گرد و غبار، هاگ های کپک، پرزهای حیوانات خانگی یا ذرات ضایعات سوسک

* عفونت های تنفسی مانند سرماخوردگی

* فعالیت بدنی

* هوای سرد

* آلاینده های هوایی و محرک ها مانند دود

* داروهای خاص، از جمله مسدودکننده های بتا، آسپرین، و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین IB، سایر) و سدیم ناپروکسن (Aleve)

* احساسات و استرس قوی

* مواد افزودنی و نگهدارنده به برخی از انواع غذاها و نوشیدنی ها از جمله میگو، خشکبار، سیب زمینی فرآوری شده، آبجو و شراب

* بیماری ریفلاکس معده

 

عوامل خطر آسم

تصور می شود عوامل متعددی شانس ابتلا به آسم را افزایش می دهند. آن ها عبارتند از:

* داشتن خویشاوند خونی مبتلا به آسم مانند والد یا خواهر و برادر

* داشتن یک بیماری آلرژیک دیگر مانند درماتیت آتوپیک – که باعث قرمزی، خارش پوست می شود – یا تب یونجه – که باعث آبریزش بینی، گرفتگی و خارش چشم می شود

* اضافه وزن

* سیگاری بودن

* قرار گرفتن در معرض دود استفاده شده دخانیات دیگران

* قرار گرفتن در معرض دود اگزوز یا انواع دیگر آلودگی

* قرار گرفتن در معرض محرک های شغلی، مانند مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی، آرایش مو و تولیدی

 

عوارض آسم

به طور کلی عوارض آسم شامل موارد زیر است:

* علائم و نشانه هایی که با خواب، کار و فعالیت های دیگر تداخل دارند

* روزهای سخت کاری یا مدرسه در دوران تشدید آسم

* باریک شدن دائمی لوله هایی که هوا را به ریه های شما حمل می کنند (لوله های برونش)، که بر میزان تنفس شما تاثیر می گذارد.

* مراجعه به اورژانس و بستری در بیمارستان برای حملات شدید آسم

* عوارض جانبی ناشی از مصرف طولانی مدت برخی داروها برای تثبیت آسم شدید

درمان مناسب تفاوت زیادی در جلوگیری از عوارض کوتاه مدت و بلندمدت ناشی از آسم ایجاد می کند.

 

پیش گیری از آسم

در حالی که هیچ راهی برای پیش گیری از آسم وجود ندارد، اما شما و پزشکتان می توانید یک برنامه گام به گام برای زندگی با شرایط خود و جلوگیری از حملات آسم طراحی کنید.

* برنامه عملی برای مقابله و کنترل آسم خود را دنبال کنید. با پزشک و تیم مراقبت های بهداشتی خود، یک برنامه دقیق برای مصرف داروها و مدیریت حمله آسم بنویسید. حتما برنامه خود را دنبال کنید.

* آسم یک بیماری مداوم است که نیاز به نظارت و درمان منظم دارد. کنترل رفتار شما می تواند باعث شود که کنترل بیشتری بر زندگی خود داشته باشید.

* در برابر آنفلوانزا و ذات الریه واکسینه شوید. حفظ جریان با واکسیناسیون می تواند از بروز آنفلوآنزا و ذات الریه جلوگیری کند.

* محرک های آسم را شناسایی و از آن ها دوری کنید. تعدادی از آلرژن ها و محرک های بیرونی – از گرده و کپک گرفته تا هوای سرد و آلودگی هوا – می توانند حملات آسم را تحریک کنند. ببینید چه چیزی باعث ایجاد یا بدتر شدن آسم شما می شود و برای اجتناب از این محرک ها اقداماتی انجام دهید.

* تنفس خود را کنترل کنید. ممکن است یاد بگیرید که علائم هشداردهنده یک حمله قریب الوقوع مانند سرفه های خفیف، خس خس سینه یا تنگی نفس را تشخیص دهید.

* اما از آنجا که عملکرد ریه شما ممکن است قبل از اینکه متوجه هر علامت یا نشانه ای شوید، کاهش یابد، به طور منظم اوج جریان هوای خود را با یک دستگاه پیک فلومتر خانگی اندازه گیری و ثبت کنید. یک دستگاه پیک فلومتر میزان سختی نفس کشیدن شما را اندازه گیری می کند. پزشک شما می تواند به شما نشان دهد که چگونه اوج جریان تنفسی خود را در خانه کنترل کنید.

* حملات را زود شناسایی و درمان کنید. اگر سریع عمل کنید، احتمال کمتری وجود دارد که حمله شدیدی داشته باشید. همچنین برای کنترل علائم خود به داروی زیادی نیاز نخواهید داشت.

* هنگامی که حداکثر اندازه گیری های جریان شما کاهش می یابد و شما را از حمله پیش رو آگاه می کند، داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید. همچنین، فورا هر فعالیتی که ممکن است باعث حمله شده باشد را متوقف کنید. اگر علائم شما بهبود نیافت، طبق برنامه عمل خود از پزشک کمک بگیرید.

* داروهای خود را طبق تجویز مصرف کنید. بدون صحبت کردن با پزشک داروهای خود را تغییر ندهید، حتی اگر به نظر می رسد آسم شما در حال بهبود است. ایده خوبی است که داروهایتان را با خود به هر ویزیت دکتر ببرید. پزشک شما می تواند مطمئن شود که شما از داروهای خود به درستی استفاده می کنید و دوز مناسب را مصرف می کنید.

* به افزایش استفاده از اسپری های تنفسی توجه کنید. اگر خود را متکی به استنشاق کننده های تسکین سریع مانند آلبوترول می دانید، در حقیقت آسم شما تحت کنترل نیست. برای تنظیم درمان خود به پزشک خود مراجعه کنید.

 

تشخیص آسم

معاینه بدنی

پزشک شما یک معاینه بدنی انجام خواهد داد تا سایر بیماری های احتمالی، مانند عفونت تنفسی یا بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) را کنار بگذارد. همچنین پزشک شما سوالاتی را در مورد علائم و نشانه های شما و هر مشکل سلامتی دیگری از شما خواهد پرسید.

 

آزمایش هایی برای اندازه گیری عملکرد ریه

ممکن است به شما تست های عملکرد ریه داده شود تا مشخص شود چه مقدار هوا در حین تنفس وارد و خارج می شود. این تست ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

* اسپیرومتری. این تست باریک شدن لوله های برونش شما را با بررسی میزان هوایی که می توانید پس از یک نفس عمیق بازدم کنید و سرعت تنفس شما تخمین می زند.

* جریان پیک یا جریان اوج و یا پیک فلو. دستگاه پیک فلومتر وسیله ساده ای است که میزان سختی نفس کشیدن شما را اندازه گیری می کند. پایین تر از حد معمول اوج جریان نشانه این است که ریه های شما ممکن است خوب کار نکنند و آسم شما ممکن است بدتر شود. پزشک شما دستورالعمل هایی را در مورد چگونگی ردیابی و مقابله با تفسیرهای پیک پایین به شما خواهد داد.

 

تست های عملکرد ریه اغلب قبل و بعد از مصرف دارو برای باز کردن مجاری هوایی به نام برونکودیلاتور (برونکودیلاتور) مانند آلبوترول انجام می شود. اگر عملکرد ریه شما با استفاده از برونکودیلاتور بهبود یابد، احتمالا دچار آسم می شوید.

 

آزمایش های بیشتر

سایر آزمایش ها برای تشخیص آسم عبارتند از:

* چالش متاکولین. متاکولین یک محرک شناخته شده آسم است. هنگامی که تنفس می کنید، باعث می شود راه های هوایی شما کمی باریک شوند. اگر نسبت به متاکولین واکنش نشان دهید، احتمالا آسم دارید. این آزمایش ممکن است حتی اگر آزمایش اولیه عملکرد ریه شما طبیعی باشد، مورد استفاده قرار گیرد.

* آزمایش های تصویربرداری. اشعه ایکس قفسه سینه می تواند به شناسایی هرگونه ناهنجاری یا بیماری ساختاری (مانند عفونت) که می تواند باعث ایجاد یا تشدید مشکلات تنفسی شود، کمک کند.

* آزمایش آلرژی. آزمایش آلرژی را می توان با آزمایش پوست یا آزمایش خون انجام داد. آن ها به شما می گویند که آیا به حیوانات خانگی، گرد و غبار، کپک یا گرده حساسیت دارید یا خیر. اگر محرک های آلرژی شناسایی شوند، پزشک شما ممکن است تزریق واکسن‌های آلرژی را توصیه کند.

* آزمایش نیتریک اکسید. این آزمایش میزان اکسید نیتریک گازی در تنفس شما را اندازه گیری می کند. هنگامی که مجاری هوایی شما ملتهب می شوند – یعنی نشانه ای از آسم – ممکن است سطح اکسید نیتریک بالاتر از حد طبیعی داشته باشید. این آزمایش به صورت گسترده در دسترس نیست.

* ائوزینوفیل های خلط. این آزمایش به دنبال سلول های سفید خون خاصی (ائوزینوفیل ها) در مخلوط بزاق و مخاط (خلط) ترشح شده در هنگام سرفه است. ائوزینوفیل ها زمانی وجود دارند که علائم آسم ایجاد می شوند و زمانی که با رنگ گل سرخ رنگ آمیزی می شوند، قابل مشاهده می گردند.

* آزمایش های پیشگیرانه برای ورزش و آسم ناشی از سرما. در این آزمایش ها، پزشک شما انسداد راه هوایی شما را قبل و بعد از انجام فعالیت بدنی شدید یا گرفتن چندین نفس در هوای سرد اندازه گیری می کند.

 

نحوه طبقه بندی آسم

برای طبقه بندی شدت آسم، پزشک شما میزان علائم و نشانه ها و شدت آن ها را در نظر می گیرد. پزشک شما همچنین نتایج آزمایش های جسمی و تشخیصی شما را در نظر خواهد گرفت.

تعیین شدت آسم به پزشک شما کمک می کند تا بهترین درمان را انتخاب کند. شدت آسم اغلب در طول زمان تغییر می کند و نیاز به تنظیمات درمانی دارد.

آسم به چهار دسته کلی طبقه بندی می شود:

علائم و نشانه ها

طبقه بندی آسم

علائم خفیف تا دو روز در هفته و تا دو شب در ماه

خفیف به طور متناوب

علائم بیش از دو بار در هفته، اما نه بیش از یک بار در یک روز

خفیف پایدار

علائم یک بار در روز و بیش از یک شب در هفته

متوسط پایدار

علائم در طول روز در بیشتر روزها و اغلب در شب

شدید پایدار

 

درمان آسم

پیش گیری و کنترل طولانی مدت کلید توقف حملات آسم قبل از شروع آن است. درمان معمولا شامل یادگیری در مورد تشخیص محرک ها، برداشتن گام هایی برای جلوگیری از مواجهه با محرک ها و ردیابی تنفس برای اطمینان از اینکه داروهای شما علائم را تحت کنترل دارند، است. در صورت بروز آسم، ممکن است نیاز به استفاده از یک اسپری تنفسی ضد آسم داشته باشید.

 

داروها

داروهای مناسب برای شما به چند چیز بستگی دارد: سن، علائم، محرک های آسم و اینکه چه چیزی برای کنترل آسم بهتر عمل می کند.

داروهای پیشگیرانه و کنترل طولانی مدت تورم (التهاب) مجاری هوایی شما را که منجر به علائم می شود، کاهش می دهند. اسپری های تنفسی (برونکودیلاتورها) به سرعت راه های هوایی متورم را باز می کنند که تنفس را محدود می کنند. در برخی موارد، داروهای آلرژی ضروری هستند.

داروهای طولانی مدت کنترل آسم که عموما روزانه مصرف می شوند، سنگ بنای درمان آسم هستند. این داروها آسم را به صورت روزانه تحت کنترل نگه می دارند و احتمال حمله آسم را کم تر می کنند. انواع داروهای کنترل بلند مدت عبارتند از:

* کورتیکواستروئیدهای استنشاقی. این داروها شامل فلوتیکازون پروپیونات (فلورنت HFA، فلورنت دیسکوس، Xhance)، بودسونید (پولمیکورت فلکسلر، پولمیکورت رزپولس، رینوکورت)، سیکلسونید (آلوسکو)، بکلومتازون (Qvar Redihaler)، مومتازون (Asmanex HFA، Asmanex Twisthaler) و  فلوتیکازون فوروات (Arnuity Ellipta) هستند.

ممکن است لازم باشد این داروها را برای چند روز تا چند هفته استفاده کنید تا به حداکثر فایده خود برسند. برخلاف کورتیکواستروئیدهای خوراکی، کورتیکواستروئیدهای استنشاقی خطر نسبتا کمی از نظر عوارض جانبی جدی دارند.

* اصلاح کننده های لکوترین‌. این داروهای خوراکی – از جمله مونتلوکاست (Singulair)، زفیرلوکاست (Accolate) و زیلوتون (Zyflo)- به تسکین علائم آسم کمک می کنند.

مصرف مونتلوکاست با واکنش های روانی مانند هیجان، پرخاشگری، توهم، افسردگی و تفکر خودکشی مرتبط است. اگر هر کدام از این واکنش ها را تجربه کردید فوراً به دنبال مشاوره پزشکی باشید.

* داروهای استنشاقی ترکیبی. این داروها – مانند فلوتیکاسون – سالمترول (Advair HFA، Airduo Digihaler)، بودسونید – فورموترول (Symbicort)، فورموترول – مومتازون (Dulera) و فلوتیکاسون فوراوت – ویلانترول (Breo Ellipta)- حاوی یک آگونیست بتا طولانی مدت همراه با کورتیکواستروئید هستند.

* تئوفیلین. تئوفیلین (Theo-24 ، Elixophyllin ، Theochron) یک قرص برای مصرف روزانه است که با شل کردن عضلات اطراف راه های هوایی به باز نگه داشتن راه های هوایی کمک می کند. این دارو به اندازه سایر داروهای آسم مورد استفاده قرار نمی گیرد و نیاز به آزمایش خون منظم دارد.

داروهای تسکین سریع (نجات بخش) در صورت نیاز برای تسکین سریع و کوتاه مدت علائم در طول حمله آسم استفاده می شوند. همچنین در صورتی که پزشک شما توصیه کند، ممکن است قبل از ورزش از آن ها استفاده شود. انواع داروهای تسکین سریع عبارتند از:

 

* آگونیست های بتای کوتاه اثر. این برونکودیلاتورهای استنشاقی و تسکین سریع در عرض چند دقیقه برای تسکین سریع علائم در طول حمله آسم عمل می کنند. آن ها شامل آلبوترول (ProAir HFA، Ventolin HFA) و لوالبوترول (XOPex، XOPex HFA) هستند.

آگونیست های بتای کوتاه اثر را می توان با استفاده از یک استنشاق کننده قابل حمل و دستی یا یک نبولایزر، دستگاهی که داروهای آسم را به یک مه ریز تبدیل می کند، دریافت شوند. آن ها از طریق ماسک صورت یا دهان تنفس می شوند.

* عوامل آنتی کولینرژیک. مانند سایر برونکودیلاتورها، ایپراتروپیوم (Atrovent HFA) و تیوتروپیوم (Spiriva، Spiriva Respimat) به سرعت عمل می کنند تا بلافاصله مجاری هوایی شما را شل کنند و تنفس را آسان تر کنند. آن ها بیشتر برای آمفیزم و برونشیت مزمن استفاده می شوند، اما می توانند برای درمان آسم هم استفاده شوند.

* کورتیکواستروئیدهای خوراکی و وریدی. این داروها – که شامل پردنیزون (Prednisone Intensol، Rayos) و متیلپردنیزولون  (مدرول ، دپو-مادرول ، سولو-مادرول) هستند – التهاب راه هوایی ناشی از آسم شدید را تسکین می دهند. این داروها در صورت استفاده طولانی مدت می توانند عوارض جانبی جدی ایجاد کنند، بنابراین این داروها تنها به صورت کوتاه مدت برای درمان علائم شدید آسم مورد استفاده قرار می گیرند.

اگر دچار تشدید آسم هستید، یک اسپری تنفسی سریع می تواند علائم شما را فورا تسکین دهد. اما اگر داروهای کنترل طولانی مدت شما به درستی کار می کنند، نباید خیلی از اوقات از این اسپری‌های تنفسی استفاده کنید.

تعداد پاف هایی که هر هفته استفاده می کنید را ثبت کنید. اگر بیش از آنچه پزشک توصیه می کند نیاز به استفاده از این اسپری ها دارید، به پزشک خود مراجعه کنید. احتمالا باید داروهای کنترل طولانی مدت خود را تنظیم کنید.

داروهای آلرژی ممکن است در صورتی که آسم شما با آلرژی تحریک یا بدتر می شود، کمک کننده باشند. این موارد عبارتند از:

* واکسن های آلرژی (ایمونوتراپی). با گذشت زمان، واکسن های آلرژی به تدریج واکنش سیستم ایمنی شما به آلرژن های خاص را کاهش می دهند. شما معمولا هفته ای یک بار به مدت چند ماه، سپس ماهی یک بار به مدت سه تا پنج سال یکبار واکسن می زنید.

* داروهای بیولوژیک. این داروها که شامل آمالیزوماب (Xolair)، ملیزوماب (Nucala)، دوپیلوماب (Dupixent)، رسلیزوماب (Cinqiir) و بنزالیزوماب (Fasenra) هستند، که به طور خاص برای افرادی است که آسم شدید دارند تجویز می شوند.

 

ترموپلاستی برونش

این درمان برای آسم شدید استفاده می شود که با کورتیکواستروئیدهای استنشاقی یا سایر داروهای آسم طولانی مدت بهبود نمی یابد. این روش نه به طور گسترده در دسترس نبوده و برای همه نیز مناسب نیست.

در طول ترموپلاستی برونش، پزشک شما داخل مجاری هوایی در ریه ها را با یک الکترود گرم می کند. گرما ماهیچه صاف داخل مجاری هوایی را کاهش می دهد. این امر توانایی مجاری هوایی برای تنگ شدن را محدود می کند، تنفس را آسان تر می کند و احتمالا حملات آسم را کاهش می دهد. این درمان عموما در سه ویزیت سرپایی انجام می شود.

 

درمان با شدت برای کنترل بهتر: یک رویکرد گام به گام

درمان شما باید انعطاف پذیر و براساس تغییرات علائم شما باشد. پزشک شما باید در هر ویزیت در مورد علائم شما سوال کند. پزشک شما براساس علائم و نشانه های شما می تواند درمان شما را براساس آن تنظیم کند.

به عنوان مثال، اگر آسم شما به خوبی کنترل شده باشد، پزشک شما ممکن است داروهای کمتری تجویز کند. اگر آسم شما به خوبی کنترل نمی شود یا بدتر می شود، پزشک شما ممکن است داروهای شما را افزایش دهد و ویزیت های مکرر را توصیه کند.

 

برنامه عملیاتی آسم

با پزشک خود برای ایجاد یک برنامه عملیاتی آسم کار کنید که به صورت کتبی مشخص می کند چه زمانی داروهای خاصی مصرف کنید یا چه زمانی دوز داروهای خود را براساس علائم افزایش یا کاهش دهید. همچنین لیستی از تریگرهای خود و مراحلی که باید برای جلوگیری از آن ها انجام دهید را نیز در نظر بگیرید.

پزشک شما همچنین ممکن است ردیابی علائم آسم یا استفاده از یک پیک فلومتر را به طور منظم برای نظارت بر میزان کنترل آسم شما توصیه کند.

 

سبک زندگی و درمان های خانگی

اگرچه بسیاری از افراد مبتلا به آسم برای پیش گیری و تسکین علائم به داروها متکی هستند، اما شما می توانید چندین کار را به تنهایی برای حفظ سلامت خود و کاهش احتمال حملات آسم انجام دهید.

 

از محرک های خود دوری کنید

انجام اقداماتی برای کاهش قرار گرفتن در معرض محرک های آسم، بخش مهمی از کنترل آسم است. برای کاهش مواجهه با محرک ها باید:

* از دستگاه تهویه مطبوع خود استفاده کنید. تهویه هوا میزان گرده های معلق در هوای درختان، گیاهان و علف های هرز را که راه خود را در داخل خانه پیدا می کنند، کاهش می دهد. تهویه هوا همچنین رطوبت داخل خانه را کاهش می دهد و می تواند مواجهه شما با ذرات گرد و غبار را کاهش دهد. اگر تهویه مطبوع ندارید، سعی کنید در طول فصل گرده افشانی پنجره های خود را بسته نگه دارید.

* دکوراسیون خود را تمیز کنید. گرد و غباری را که ممکن است علائم شبانه را بدتر کند، با جایگزین کردن وسایل خاصی در اتاق خواب خود به حداقل برسانید. به عنوان مثال، بالش ها، تشک ها و تشک فنردار را در پوشش های ضد گرد و غبار قرار دهید. از استفاده از بالش ها و پتوهای کم حجم خودداری کنید. در سراسر خانه، فرش ها را جمع کرده و کفپوشی از چوب سخت یا لینولیوم را نصب کنید. از پرده ها و کرکره های قابل شستشو استفاده کنید.

* رطوبت بهینه را حفظ کنید. اگر در آب و هوای مرطوب زندگی می کنید، با دکترتان در مورد استفاده از دمنوش صحبت کنید.

* از هاگ های کپک جلوگیری کنید. قسمت های مرطوب حمام، آشپزخانه و اطراف خانه را تمیز کنید تا از ایجاد هاگ های کپک جلوگیری شود. از شر برگ های کپک زده یا هیزم های مرطوب در حیاط خلاص شوید.

* پرزهای حیوانات خانگی را کاهش دهید. اگر در خانه خود حیوانات خانگی نگهداری می کنید، باید به طور جدی به فکر کنار گذاشتن آنها بروید. پرزها و موهای حیوانات خانگی حتی با حمام کردن و شانه کردن آنها باز هم می تواند تا حد زیادی برای شما آسیب زا باشند.

* خانه را مرتب تمیز کنید. خانه خود را حداقل هفته ای یک بار تمیز کنید. اگر احتمال دارد گرد و غبار را زیر و رو کنید ، ماسک بزنید یا از فرد دیگری بخواهید تمیز کردن را انجام دهد. رختخواب خود را به طور مرتب بشویید.

* اگر هوا سرد است بینی و دهان خود را بپوشانید. اگر آسم شما با هوای سرد یا خشک بدتر می شود، استفاده از ماسک صورت می تواند به شما کمک کند.

 

سالم بمانید

مراقبت از خود می تواند به کنترل علائم شما کمک کند، از جمله:

* ورزش منظم داشته باشید. داشتن آسم به این معنی نیست که باید کم تر فعال باشید. درمان می تواند از حملات آسم جلوگیری کند و علائم را در طول فعالیت کنترل کند.

ورزش منظم می تواند قلب و ریه های شما را تقویت کند که به تسکین علائم آسم کمک می کند. اگر در دمای سرد ورزش می کنید، برای گرم کردن هوایی که تنفس می کنید از ماسک صورت استفاده کنید.

* وزن سالمی داشته باشید. اضافه وزن می تواند علائم آسم را بدتر کند و شما را در معرض خطر بیشتر مشکلات سلامتی دیگر قرار می دهد.

* کنترل سوزش سردل و بیماری ریفلاکس معده (GERD). این احتمال وجود دارد که ریفلاکس اسیدی که باعث سوزش سردل می شود، به مجاری هوایی ریه آسیب برساند و علائم آسم را بدتر کند. اگر سوزش سر دل مکرر یا مداوم دارید، با دکترتان در مورد گزینه های درمانی صحبت کنید. ممکن است پیش از بهبود علائم آسم به درمان GERD نیاز داشته باشید.

 

طب جایگزین

درمان های جایگزین خاص ممکن است به بهبود علائم آسم کمک کنند. با این حال به یاد داشته باشید که این درمان ها جایگزینی برای درمان های پزشکی نیستند، به خصوص اگر آسم شدید دارید. قبل از مصرف هر گونه گیاه یا مکمل با پزشک خود صحبت کنید، زیرا ممکن است برخی از آن ها با داروهایی که مصرف می کنید تداخل داشته باشند.

در اغلب موارد، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا ببینیم درمان های جایگزین تا چه حد خوب عمل می کنند و میزان عوارض جانبی احتمالی را اندازه گیری کنیم. درمان های جایگزین آسم عبارتند از:

* تمرینات تنفسی. این تمرینات ممکن است میزان داروهایی که برای کنترل علائم آسم نیاز دارید را کاهش دهد.

* درمان های گیاهی و طبیعی. برخی از درمان های گیاهی و طبیعی که ممکن است به بهبود علائم آسم کمک کنند عبارتند از: دانه سیاه، کافئین، کولین و پی سی انوژنول.

 

مقابله و پشتیبانی

آسم می تواند چالش برانگیز و استرس زا باشد. گاهی اوقات ممکن است ناامید، عصبانی یا افسرده شوید زیرا باید فعالیت های معمول خود را برای جلوگیری از مواجهه با محرک های محیطی کاهش دهید. همچنین ممکن است با علائم بیماری و روال های پیچیده مدیریتی احساس محدودیت یا خجالت کنید.

اما آسم نباید یک بیماری محدود کننده باشد. بهترین راه برای غلبه بر اضطراب و احساس درماندگی این است که شرایط خود را درک کنید و کنترل درمان خود را در دست بگیرید. در اینجا چند پیشنهاد وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند:

* به خودتان برسید. بین کارها استراحت کنید و از فعالیت هایی که علائم شما را بدتر می کنند، اجتناب کنید.

* یک فهرست از کارهای روزانه تهیه کنید. این کار ممکن است به شما کمک کند تا احساس سردرگمی نکنید. برای رسیدن به اهداف ساده به خودتان پاداش دهید.

* در مورد شرایط خود با دیگران صحبت کنید. اتاق های چت و پنل های پیام در اینترنت یا گروه های پشتیبانی در منطقه شما می توانند شما را با افرادی که با چالش های مشابه مواجه هستند، مرتبط کنند و به شما اطلاع دهند که تنها نیستید.

* اگر کودک شما آسم دارد، او را دلگرم کنید. به کارهایی که کودک می تواند انجام دهد توجه کنید، نه به کارهایی که نمی تواند انجام دهد. معلمان، پرستاران مدرسه، مربیان، دوستان و بستگان خود را در کمک به فرزندتان در مدیریت آسم دخیل کنید.

 

آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک

شما احتمالا کار درمان آسم را با مراجعه به پزشک خانواده یا پزشک عمومی شروع می کنید. با این حال، هنگامی که برای برقراری یک قرار ملاقات تماس می گیرید، ممکن است به یک متخصص آلرژی یا یک متخصص ریه ارجاع داده شوید.

چون قرار ملاقات ها می توانند کوتاه باشند، و چون اغلب زمینه های زیادی برای پوشش دادن وجود دارد، ایده خوبی است که به خوبی آماده باشید. این اطلاعات به شما کمک می کند تا برای قرار ملاقات آماده شوید و همچنین آنچه که باید از دکترتان انتظار داشته باشید را از قبل در نظر بگیرید.

 

کاری که می توانید انجام دهید

این مراحل می توانند به شما کمک کنند تا از قرار ملاقات خود نهایت استفاده را ببرید:

* هر نشانه ای که دارید را یادداشت کنید، از جمله هر نشانه ای که ممکن است به دلیلی که قرار ملاقات را برنامه ریزی کرده اید، بی ارتباط به نظر برسد.

* توجه داشته باشید که علائم شما بیش از همه شما را اذیت می کنند. به عنوان مثال، اگر علائم شما در زمان های خاصی از روز، در طول فصل های خاص بدتر می شود، یا زمانی که در معرض هوای سرد، گرده یا محرک های دیگر هستید، یادداشت کنید.

* اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله هر گونه استرس بزرگ یا تغییرات جدید در زندگی خود را یادداشت کنید.

* لیستی از تمام داروها، ویتامین ها و مکمل هایی که مصرف می کنید تهیه کنید.

در صورت امکان یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود را باخود همراه کنید. گاهی اوقات یادآوری تمام اطلاعاتی که در طول یک قرار ملاقات در اختیار شما قرار می گیرد، دشوار است. کسی که شما را همراهی می کند ممکن است چیزی را به یاد بیاورد که از دست داده یا فراموش کرده اید.

* سوالات خود را بنویسید تا از دکترتان بپرسید.

 

زمان شما با دکترتان محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سوالات به شما کمک می کند تا بیش ترین وقت خود را با او بگذرانید. سوالات خود را از مهم ترین تا کم اهمیت ترین در صورت تمام شدن زمان لیست کنید. برای آسم، برخی سوالات اساسی که باید از پزشک خود بپرسید عبارتند از:

* آیا آسم محتمل ترین علت مشکلات تنفسی من است؟

* به غیر از محتمل ترین علت، دلایل احتمالی دیگری برای علائم من وجود دارد؟

* به چه نوع تست هایی نیاز دارم؟

* آیا وضعیت من موقتی است یا مزمن؟

* بهترین درمان چیست؟

* جایگزین های رویکرد اصلی که شما پیشنهاد می کنید چیست؟

* من بیماری دیگری هم دارم. چطور می توانم آن ها را با هم به بهترین نحو مدیریت کنم؟

* آیا محدودیتی وجود دارد که من باید آن را رعایت کنم؟

* آیا باید متخصصی را ببینم؟

* آیا یک جایگزین عمومی برای دارویی که برای من تجویز می کنید وجود دارد؟

* آیا بروشور یا مطالب چاپی دیگری هست که بتوانم باخود به خانه ببرم؟ شما بازدید از چه وب سایت هایی را توصیه می کنید؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسیدن از دکترتان آماده کرده اید، در پرسیدن سوالات دیگر در طول قرار ملاقات تردید نکنید.

 

از دکترتان چه انتظاری داشته باشید؟

پزشک شما احتمالا تعدادی سوال از شما می پرسد. آماده بودن برای پاسخ دادن به آن ها ممکن است زمان را برای مرور هر نکته ای که می خواهید وقت بیشتری را صرف آن کنید، ذخیره کند. پزشک شما ممکن است بپرسد:

* علائم شما دقیقا چیست؟

* اولین بار چه زمانی متوجه علائم بیماری خود شدید؟

* علائم شما چقدر شدید است؟

* آیا بیشتر اوقات یا فقط در زمان های خاص یا در شرایط خاص مشکل تنفسی دارید؟

* آیا شما آلرژی دارید، مانند درماتیت آتوپیک یا تب یونجه؟

* چه چیزی علائم شما را بدتر می کند؟

* به نظر می رسد چه چیزی علائم شما را بهبود می بخشد؟

* آیا آلرژی یا آسم در خانواده شما وجود دارد؟

* آیا شما مشکل سلامتی مزمنی دارید؟

لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پزشکی

شپش بدن (Body lice)

منتشر شده

در

توسط

خلاصه

شپش بدن چیست؟ شپش بدن (Body lice) یک حشره کوچک به اندازه یک دانه کنجد است. شپش‌های بدن در لباس‌ها و ملافه‌های شما زندگی می‌کنند و چندین بار در روز برای تغذیه از خون به پوست شما می‌روند. شایع‌ترین محل‌های گزش در اطراف گردن، شانه‌ها، زیر بغل، کمر و کشاله ران است – مکان‌هایی که درزهای لباس بیشتر با پوست تماس می‌گیرد.

شپش های بدن بیشتر در شرایط زندگی شلوغ و غیربهداشتی مانند کمپ های پناهندگان و پناهگاه های افراد بی خانمان دیده می شود. آنها همچنین می توانند از تماس با لباس های فرد آلوده سرایت کنند. نیش شپش بدن می تواند انواع خاصی از بیماری ها را گسترش دهد و حتی می تواند باعث اپیدمی شود.

لباس‌ها و ملافه‌هایی که آلوده به شپش‌های بدن هستند باید در آب داغ و صابون شسته شوند و با هوای گرم با ماشین خشک شوند.

 

علائم شپش بدن

گزش شپش بدن می تواند باعث خارش شدید شود و ممکن است در محل آثار گزش، متوجه مناطق کوچکی از خون و پوسته پوست خود شوید.

اگر رعایت بهداشت آلودگی را از بین نمی برد یا اگر دچار عفونت پوستی در اثر خاراندن محل گزش شدید، به پزشک خود مراجعه کنید.

 

دلایل بروز شپش بدن

شپش بدن شبیه شپش سر است اما عادات متفاوتی دارد. در حالی که شپش سر در موهای شما زندگی می کند و از پوست سر شما تغذیه می کند، شپش بدن معمولا در لباس ها و ملافه های شما زندگی می کند. آنها چندین بار در روز به پوست شما سفر می کنند تا از خون تغذیه کنند.

درزهای لباس شما رایج ترین مکان برای تخم گذاری شپش های بدن است. در صورت تماس نزدیک با فردی که دارای شپش بدن یا با لباس یا ملافه آلوده به شپش بدن است، می توانید به شپش بدن مبتلا شوید.

 

عوامل خطر

افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به شپش هستند، معمولاً در شرایط شلوغ و ناپاک زندگی می کنند. آنها عبارتند از:

*     پناهندگان جنگی

*     مردم بی خانمان

*     مردمی که در اثر بلایای طبیعی آواره شده اند

سگ ها، گربه ها و سایر حیوانات خانگی شپش بدن را پخش نمی کنند.

عوارض شپش بدن

آلودگی به شپش های بدن معمولاً حداقل مشکلاتی را ایجاد می کند. با این حال، آلودگی به شپش بدن گاهی منجر به عوارضی مانند:

*     عفونت های ثانویه. هنگامی که شپش بدن برای تغذیه از خون شما خراشیده و حفاری می کند، ممکن است پوست شما را تحریک کند. اگر برای تسکین خارش خراش دهید، این نیز می تواند پوست شما را تحریک کند. اگر پوست شما به دلیل این تحریکات خام شود، ممکن است عفونت های دیگری ایجاد شود.

*     تغییرات پوستی. اگر برای مدت طولانی با شپش بدن آلوده شده اید، ممکن است تغییرات پوستی مانند ضخیم شدن و تغییر رنگ – به ویژه در اطراف کمر، کشاله ران یا بالای ران خود را تجربه کنید.

*     گسترش بیماری. شپش های بدن می توانند ناقل برخی از بیماری های باکتریایی مانند تیفوس، تب عود کننده یا تب سنگر باشند.

 

پیشگیری از شپش بدن

برای جلوگیری از هجوم شپش بدن، از تماس فیزیکی نزدیک یا به اشتراک گذاشتن رختخواب یا لباس با هرکسی که آلوده شده است خودداری کنید. حمام کردن منظم و تعویض لباس تمیز حداقل یک بار در هفته نیز ممکن است به جلوگیری و کنترل گسترش شپش بدن کمک کند.

 

تشخیص شپش بدن

شما یا پزشکتان معمولاً می‌توانید از طریق معاینه بصری بدن و لباس‌هایتان، آلودگی به شپش بدن را تأیید کنید. وجود تخم و شپش متحرک آلودگی را تایید می کند.

 

درمان شپش

شپش بدن در درجه اول با شستن کامل خود و هرگونه اقلام آلوده با آب گرم و صابون و خشک کردن لباس و ملافه در خشک کن ماشینی با استفاده از چرخه گرم درمان می شود. خشکشویی و اتو کردن لباس هایی که قابل شستشو نیستند نیز موثر است.

اگر این اقدامات جواب نداد، می توانید از لوسیون یا شامپوی بدون نسخه استفاده کنید که دارای ۱٪ پرمترین (Nix) یا پیرترین است. اگر باز هم جواب نداد، پزشک می‌تواند لوسیون نسخه‌ای تهیه کند. محصولات شپش کش می توانند برای انسان سمی باشند، بنابراین دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید.

 

خودمراقبتی

معمولاً می‌توانید با تمیز کردن خود و هر وسیله شخصی که ممکن است آلوده باشد، از شر شپش خلاص شوید. ملافه‌ها، لباس‌ها و حوله‌های آلوده را با آب گرم و صابون – حداقل ۵۴ درجه سانتیگراد- بشویید و حداقل ۲۰ دقیقه روی حرارت بالا خشک کنید.

لباس هایی که شسته نمی شوند می توانند خشک شوند و اتو شوند.

اقلامی که قابل شستشو یا خشک کردن نیستند باید در یک کیسه پلاستیکی بسته شوند و به مدت دو هفته در یک منطقه گرم نگهداری شوند. تشک ها، کاناپه ها و سایر وسایل روکش شده باید به صورت گرم اتو شوند یا با محصولات شپش کش اسپری شوند تا تخم ها از درزها پاک شوند. از قرار گرفتن در معرض اقلام آلوده باید به مدت دو هفته اجتناب شود.

 

آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک

اگر نمی توانید به تنهایی از شر شپش های بدن خلاص شوید، ممکن است لازم باشد با پزشک خانواده خود صحبت کنید.

 

آنچه شما می توانید انجام دهید

قبل از قرار ملاقات، ممکن است بخواهید پاسخ سوالات زیر را بنویسید:

*     فکر می کنید چند وقت است که شپش بدن دارید؟

*     علائم شما چیست؟

*     چگونه به شپش بدن آلوده شدید؟

*     آیا از زمانی که متوجه شپش بدن شده اید با دیگران در تماس بوده اید؟ چه درمان هایی را امتحان کرده اید؟

*     آیا بیماری های مزمنی دارید؟

*     چه داروها و مکمل هایی مصرف می کنید؟

 

از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید

در طول معاینه جسمی، پزشک پوست شما و درزهای لباس شما را معاینه می کند.

لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما

 

ادامه مطلب

پزشکی

ادرار خونی یا هماچوری؛ از تشخیص تا درمان

منتشر شده

در

توسط

خلاصه

ادرار خونی یا هماچوری چیست؟ دیدن ادرار خونی (blood in urine) می‌تواند ترسناک باشد که هماچوری (hematuria) نیز نامیده می‌شود. در بسیاری از موارد، علت بی ضرر است. اما وجود خون در ادرار نیز می‌تواند نشانه یک بیماری جدی باشد.

اگر بتوانید خون را ببینید، هماچوری ناخالص (هماچوری گروس) نامیده می‌شود. خونی که با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شود، هماچوری میکروسکوپی نامیده می‌شود. این مقدار آنقدر ناچیز است که وقتی آزمایشگاه ادرار را آزمایش می‌کند فقط زیر میکروسکوپ قابل مشاهده است. در هر صورت، مهم است که دلیل خونریزی را کشف کنید.

درمان بستگی به علت دارد.

 

علائم ادرار خونی

خون در ادرار ممکن است صورتی، قرمز یا کولا به نظر برسد. گلبول‌های قرمز باعث تغییر رنگ ادرار می‌شوند. فقط مقدار کمی خون لازم است تا ادرار قرمز شود.

خونریزی اغلب دردناک نیست. اما اگر لخته‌های خون از طریق ادرار دفع شوند، ممکن است آسیب برسانند.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

هر زمان که ادرار به نظر می‌رسد ممکن است خون در آن وجود داشته باشد، به یک پزشک مراجعه کنید.

ادرار قرمز همیشه توسط گلبول‌های قرمز ایجاد نمی‌شود. برخی از داروها می‌توانند باعث قرمز شدن ادرار شوند، مانند دارویی به نام فنازوپیریدین که علائم مجاری ادراری را کاهش می‌دهد. برخی غذاها نیز می‌توانند ادرار را قرمز کنند، از جمله چغندر و ریواس.

تشخیص اینکه آیا تغییر رنگ ادرار ناشی از خون است یا خیر می‌تواند سخت باشد. به همین دلیل است که همیشه بهتر است معاینه شوید.

 

دلایل ادرار خونی

بیماری ادرار خونی یا هماچوری زمانی اتفاق می‌افتد که کلیه‌ها یا سایر قسمت‌های دستگاه ادراری اجازه می‌دهند سلول‌های خونی به داخل ادرار نشت کنند. مشکلات مختلف می‌تواند باعث این نشت شود، از جمله:

* عفونت‌های دستگاه ادراری (UTIs). اینها زمانی اتفاق می‌افتند که باکتری وارد لوله‌ای می‌شود که از طریق آن ادرار از بدن خارج می‌شود که مجرای ادرار نام دارد. سپس باکتری‌ها در مثانه تکثیر می‌شوند. UTI می‌تواند باعث خونریزی شود که ادرار را قرمز، صورتی یا قهوه ای می‌کند. با عفونت ادراری، ممکن است میل شدیدی برای ادرار کردن داشته باشید که برای مدت طولانی ادامه دارد. ممکن است هنگام ادرار کردن دچار درد و سوزش شوید. ممکن است ادرار شما نیز بوی بسیار قوی داشته باشد.

* عفونت کلیه. این نوع عفونت ادراری نیز پیلونفریت نامیده می‌شود. زمانی که باکتری‌ها از جریان خون وارد کلیه‌ها می‌شوند، عفونت‌های کلیه ممکن است اتفاق بیفتد. عفونت‌ها همچنین می‌توانند زمانی اتفاق بیفتند که باکتری‌ها از یک جفت لوله که کلیه‌ها را به مثانه متصل می‌کنند، به نام حالب، به کلیه‌ها منتقل می‌شوند. عفونت‌های کلیه می‌توانند همان علائم مرتبط با ادرار را ایجاد کنند که سایر عفونت‌های ادراری می‌توانند ایجاد کنند. اما احتمال ایجاد تب و درد در ناحیه پشت، پهلو یا کشاله ران بیشتر است.

* سنگ مثانه یا کلیه. مواد معدنی موجود در ادرار می‌توانند کریستال‌هایی را روی دیواره کلیه‌ها یا مثانه تشکیل دهند. با گذشت زمان، کریستال‌ها می‌توانند به سنگ‌های کوچک و سخت تبدیل شوند.

سنگ‌ها اغلب بدون درد هستند. اما اگر باعث انسداد شوند یا از طریق ادرار از بدن خارج شوند، می‌توانند صدمات زیادی داشته باشند. سنگ مثانه یا کلیه می‌تواند باعث خون در ادرار شود که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است و همچنین خونریزی که فقط در آزمایشگاه قابل مشاهده است.

* پروستات بزرگ‌شده. غده پروستات درست زیر مثانه است و قسمت بالایی مجرای ادرار را احاطه کرده است. اغلب در سنین میانسالی بزرگ‌تر می‌شود. سپس به مجرای ادرار فشار وارد می‌کند و تا حدی جریان ادرار را مسدود می‌کند. با بزرگ شدن پروستات، ممکن است در ادرار کردن، نیاز فوری یا دائمی به ادرار کردن، یا وجود خون در ادرار مشکل داشته باشید. عفونت پروستات که پروستاتیت نامیده می‌شود، می‌تواند علائم مشابهی ایجاد کند.

* بیماری کلیوی. وجود خون در ادرار که فقط در آزمایشگاه قابل مشاهده است، یکی از علائم شایع بیماری کلیوی به نام گلومرولونفریت است. با این بیماری، فیلترهای ریز در کلیه‌ها که مواد زائد را از خون خارج می‌کنند، ملتهب می‌شوند.

* گلومرولونفریت. این وضعیت ممکن است بخشی از یک بیماری باشد که کل بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، مانند دیابت. یا ممکن است به خودی خود اتفاق بیفتد.

* سرطان. وجود خون در ادرار که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است ممکن است نشانه سرطان پیشرفته کلیه، مثانه یا پروستات باشد. این سرطان‌ها ممکن است زودتر علائمی را ایجاد نکنند، زمانی که درمان‌ها می‌توانند بهتر عمل کنند.

*     بیماری‌های ارثی. یک بیماری ژنتیکی که بر گلبول‌های قرمز اثر می‌گذارد، به نام کم خونی داسی شکل، می‌تواند باعث ایجاد ادرار خونی شود. سلول‌های خونی می‌توانند قابل مشاهده یا بسیار کوچک باشند. وضعیتی که به رگ‌های خونی ریز در کلیه‌ها آسیب می‌زند، به نام سندرم آلپورت، همچنین می‌تواند باعث ادرار خونی شود.

*     آسیب کلیه. ضربه یا آسیب‌های دیگر به کلیه‌ها در اثر تصادف یا ورزش‌های تماسی می‌تواند باعث ظاهر شدن ادرار خونی شود.

*     داروها. داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید (سیتوکسان) و آنتی بیوتیک پنی سیلین با خون در ادرار مرتبط هستند. داروهایی که از لخته شدن خون جلوگیری می‌کنند نیز به خون در ادرار متصل می‌شوند. این داروها شامل داروهایی است که از چسبیدن سلول‌های خونی به نام پلاکت‌ها جلوگیری می‌کند، مانند مسکن آسپرین. داروهایی که خون را رقیق می‌کنند، مانند هپارین، نیز ممکن است علت باشد.

*     ورزش سخت. ادرار خونی ممکن است پس از انجام ورزش‌های تماسی مانند فوتبال ایجاد شود. ممکن است با آسیب مثانه ناشی از ضربه خوردن مرتبط باشد. خون در ادرار همچنین می‌تواند در ورزش‌های طولانی مدت مانند دوی ماراتن اتفاق بیفتد، اما دلیل آن کمتر مشخص است. ممکن است با آسیب مثانه یا دلایل دیگری که آسیبی به همراه ندارد مرتبط باشد. وقتی ورزش سخت باعث خون در ادرار می‌شود، ممکن است در عرض یک هفته خود به خود از بین برود.

اگر بعد از ورزش خون در ادرار خود مشاهده کردید، تصور نکنید که از ورزش است. به پزشک مراجعه کنید.

اغلب علت هماچوری ناشناخته است.

عوامل خطر

تقریباً هر کسی می‌تواند گلبول‌های قرمز در ادرار داشته باشد. این شامل کودکان و نوجوانان می‌شود. برخی از مواردی که می‌تواند خطر ادرار خونی را افزایش دهد عبارتند از:

*     سن. مردان میانسال و مسن ممکن است به دلیل بزرگ شدن غده پروستات به هماچوری مبتلا شوند. خطر برخی از سرطان‌ها که می‌توانند باعث خون در ادرار شوند نیز ممکن است پس از ۵۰ سالگی افزایش یابد.

*     عفونت مجاری ادراری. این یکی از مهم‌ترین علل خونی است که در ادرار کودکان دیده می‌شود.

*     سابقه خانوادگی. اگر یک یا چند نفر از اعضای خانواده بیماری کلیوی داشته باشند، احتمال وجود خون در ادرار ممکن است افزایش یابد.

*     داروهای خاص. برخی از مسکن‌ها، رقیق کننده‌های خون و آنتی بیوتیک ها می‌توانند خطر خون در ادرار را افزایش دهند.

*     ورزش سخت. “هماچوری دونده ماراتن” یکی از نام مستعار هماچوری است. ورزش‌های تماسی نیز می‌تواند خطر را افزایش دهد.

 

تشخیص ادرار خونی

این آزمایشات و معاینات نقش کلیدی در یافتن علت وجود خون در ادرار دارند:

*     معاینه بدنی. این معتیه شامل صحبت با یک پزشک در مورد سابقه سلامتی شما می‌شود.

*     آزمایشات ادرار. از اینها می‌توان برای تشخیص وجود خون در ادرار استفاده کرد. آنها همچنین می‌توانند هفته‌ها یا ماه‌ها بعد استفاده شوند تا ببینند آیا ادرار هنوز خون دارد یا خیر. آزمایش ادرار همچنین می‌تواند عفونت دستگاه ادراری یا مواد معدنی که باعث سنگ کلیه می‌شوند را بررسی کند.

*     تست‌های تصویربرداری. برای یافتن علت ادرار خونی اغلب به آزمایش تصویربرداری نیاز است. ممکن است به سی تی اسکن یا ام آر آی یا معاینه اولتراسوند نیاز داشته باشید.

*     سیستوسکوپی. یک پزشک یک لوله باریک مجهز به یک دوربین کوچک را به مثان

ه شما می‌زند تا علائم بیماری را بررسی کند.

گاهی اوقات علت ادرار خونی را نمی‌توان یافت. در این صورت، ممکن است به آزمایش‌های پیگیری منظم نیاز داشته باشید، عمدتاً اگر عوامل خطر سرطان مثانه را داشته باشید. این عوامل خطر شامل سیگار کشیدن، پرتودرمانی لگن یا قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی است.

 

درمان ادرار خونی

درمان هماچوری به یافتن علت آن بستگی دارد. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

*     مصرف داروهای آنتی بیوتیک برای از بین بردن عفونت ادراری.

*     آزمایش یک داروی تجویزی برای کوچک کردن بزرگی پروستات.

*     داشتن درمانی که از امواج صوتی برای شکستن سنگ‌های مثانه یا کلیه استفاده می‌کند.

در برخی موارد، نیازی به درمان نیست.

اگر تحت درمان قرار گرفتید، پس از آن به پزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که خون بیشتری در ادرار شما وجود ندارد.

 

آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک

می‌توانید با ویزیت توسط یک پزشک عمومی درمان خود شروع کنید. یا ممکن است به یک دکتر متخصص در اختلالات دستگاه ادراری ارجاع داده شوید که متخصص اورولوژیست نامیده می‌شود.

در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا برای قرار ملاقات خود آماده شوید.

 

آنچه شما می‌توانید انجام دهید

فهرستی از موارد زیر تهیه کنید

*     علائم شما هر گونه علائمی را درج کنید، حتی علائمی که به نظر می‌رسد به دلیل معاینه شما مرتبط نباشد. توجه داشته باشید که چه زمانی علائم شما شروع شد.

*     اطلاعات کلیدی پزشکی این شامل سایر شرایطی است که شما تحت درمان هستید. توجه داشته باشید که آیا بیماری‌های مثانه یا کلیه در خانواده شما نیز وجود دارد یا خیر.

*     تمام داروها، ویتامین‌ها یا سایر مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید. دوزهای هر کدام را در نظر بگیرید.

*     سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید.

 

برخی از سوالاتی که باید در مورد خون در ادرار پرسید عبارتند از:

*     چه چیزی ممکن است باعث علائم من شود؟

*     به چه آزمایشاتی نیاز دارم؟

*     این وضعیت چقدر ممکن است ادامه یابد؟

*     گزینه‌های درمانی من چیست؟

*     من بیماری‌های دیگری هم دارم. چگونه می‌توانم آنها را با هم مدیریت کنم؟

*     آیا بروشور یا مواد چاپی دیگری وجود دارد که بتوانم داشته باشم؟ مطالعه چه وب سایت‌هایی را پیشنهاد می‌کنید؟

هر سوال دیگری هم که به ذهن شما می‌رسد اما در فهرست بالا قرار ندارد را از دکتر بپرسید.

 

از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید

پزشک شما احتمالاً از شما سؤالاتی می‌پرسد، مانند:

*     آیا هنگام ادرار کردن درد دارید؟

*     آیا فقط گاهی یا همیشه خون در ادرار خود می‌بینید؟

*     چه زمانی در ادرار خود خون می‌بینید – وقتی شروع به ادرار می‌کنید، در انتهای جریان ادرار یا در تمام مدت ادرار کردن؟

*     آیا هنگام ادرار کردن، لخته‌های خون نیز دفع می‌شود؟ چه اندازه و چه شکلی هستند؟

*     آیا سیگار می‌کشید؟

*     آیا در حین کار در معرض مواد شیمیایی هستید؟ چه نوع‌هایی؟

*     آیا پرتودرمانی داشته اید؟

لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما

 

 

ادامه مطلب

پزشکی

مجرای اشک مسدود شده؛ از تشخیص تا درمان

منتشر شده

در

توسط

خلاصه

مجرای اشک مسدود شده چیست؟ هنگامی که شما دچار مجرای اشک مسدود شده (blocked tear duct) هستید، اشک شما نمی‌تواند به طور طبیعی تخلیه شود و باعث می‌شود که چشمی پر آب و سوزش داشته باشید. این وضعیت به دلیل انسداد جزئی یا کامل در سیستم تخلیه اشک ایجاد می‌شود.

 

غدد اشک آور و مجاری اشک

غدد اشکی که در بالای هر کره چشم قرار دارند، به نام غدد اشکی، به طور مداوم مایع اشکی را تامین می‌کنند که هر بار که پلک‌های خود را پلک می‌زنید، از سطح چشم پاک می‌شود. مایع اضافی از طریق مجاری اشکی به داخل بینی تخلیه می‌شود.

مسدود شدن مجرای اشک در نوزادان شایع است. این وضعیت معمولاً بدون هیچ درمانی در سال اول زندگی بهبود می‌یابد. در بزرگسالان مسدود شدن مجرای اشک ممکن است به دلیل آسیب، عفونت یا به ندرت تومور باشد.

مسدود شدن مجرای اشک تقریباً همیشه قابل اصلاح است. درمان بستگی به علت انسداد و سن فرد مبتلا دارد.

 

علائم مجرای اشک مسدود شده

علائم مجرای اشک مسدود شده عبارتند از:

*     پارگی بیش از حد

*     قرمزی قسمت سفید چشم

*     عفونت یا التهاب مکرر چشم، معروف به چشم صورتی

*     تورم دردناک در نزدیکی گوشه داخلی چشم

*     پوسته شدن پلک‌ها

*     ترشحات مخاطی یا چرک از پلک‌ها و سطح چشم

*     تاری دید

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر به مدت چند روز به طور مداوم اشک می‌ریزید یا اگر چشم شما مکرراً یا به طور مداوم عفونت می‌کند، به پزشک خود مراجعه کنید. مسدود شدن مجرای اشک ممکن است در اثر فشار تومور بر روی سیستم تخلیه اشک ایجاد شود. شناسایی زودهنگام تومور می‌تواند گزینه‌های درمانی بیشتری به شما بدهد.

دلایل مجرای اشک مسدود شده

انسداد مجاری اشکی ممکن است در هر سنی از تولد تا بزرگسالی اتفاق بیفتد. علل عبارتند از:

*     انسداد مادرزادی. بسیاری از نوزادان با مجرای اشک بسته به دنیا می‌آیند. سیستم تخلیه اشک ممکن است به طور کامل توسعه نیافته یا ممکن است یک ناهنجاری مجرای وجود داشته باشد. اغلب یک غشای بافت نازک روی دهانه ای باقی می‌ماند که به داخل بینی تخلیه می‌شود که به آن مجرای اشکی بینی می‌گویند.

*     تغییرات مرتبط با سن. با افزایش سن، منافذ کوچکی که اشک‌ها را تخلیه می‌کنند، به نام پونکتا، باریک‌تر می‌شوند و باعث انسداد می‌شوند.

*     عفونت یا التهاب. عفونت یا التهاب طولانی مدت چشم‌ها، سیستم تخلیه اشک یا بینی می‌تواند باعث مسدود شدن مجاری اشک شود.

*     جراحت یا تروما. آسیب به صورت شما می‌تواند باعث آسیب استخوان یا زخم در نزدیکی سیستم زهکشی شود و بر جریان معمولی اشک از طریق مجاری تأثیر بگذارد. حتی ذرات کوچک کثیفی یا سلول‌های شل پوستی که در مجرای مجرای آن قرار گرفته‌اند می‌توانند باعث انسداد شوند.

*     تومور. تومور در بینی یا هر جایی در امتداد سیستم تخلیه اشک می‌تواند باعث انسداد شود.

قطره چشم به ندرت، استفاده طولانی مدت از برخی داروها، مانند قطره‌های چشمی که برای درمان گلوکوم استفاده می‌شود، می‌تواند باعث مسدود شدن مجرای اشک شود.

*     درمان‌های مربوط به سرطان. مسدود شدن مجرای اشکی یکی از عوارض جانبی احتمالی داروهای شیمی درمانی و پرتودرمانی برای سرطان است.

 

نحوه عملکرد سیستم تخلیه اشک

غدد اشکی بیشتر اشک شما را تولید می‌کنند. این غدد در داخل پلک‌های فوقانی بالای هر چشم قرار دارند. به طور معمول، اشک از غدد اشکی روی سطح چشم شما جاری می‌شود. اشک‌ها در گوشه‌های داخلی پلک‌های بالا و پایین به منافذی به نام پونکتا تخلیه می‌شوند.

پونکتاها به کانال‌های کوچکی به نام کانالیکولی منتهی می‌شوند. Canaliculi اشک را به یک کیسه به مخزنی در کنار بینی به نام کیسه اشکی منتقل می‌کند. از آنجا اشک از مجرای نازکریمال عبور می‌کند و به داخل بینی شما تخلیه می‌شود. پس از ورود به بینی، اشک دوباره جذب می‌شود.

انسداد می‌تواند در هر نقطه ای از سیستم تخلیه اشک، از نقطه نقطه تا بینی شما رخ دهد. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، اشک‌های شما به درستی تخلیه نمی‌شوند و باعث آبریزش چشم می‌شوند و خطر عفونت و التهاب چشم را افزایش می‌دهند.

 

عوامل خطر

برخی عوامل خطر ابتلا مجرای اشک مسدود شده را افزایش می‌دهند:

*     سن. افراد مسن به دلیل تغییرات مرتبط با افزایش سن در معرض افزایش خطر ابتلا به انسداد مجاری اشکی هستند.

*     التهاب مزمن چشم. اگر چشمان شما به طور مداوم تحریک، قرمز و ملتهب است، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مجرای اشک مسدود شده هستید.

*     جراحی قبلی. جراحی قبلی چشم، پلک، بینی یا سینوس ممکن است باعث ایجاد مقداری اسکار در سیستم مجرای شود که احتمالاً بعداً منجر به مسدود شدن مجرای اشک می‌شود.

*     گلوکوم. داروهای ضد گلوکوم اغلب به صورت موضعی روی چشم استفاده می‌شود. اگر از این یا سایر داروهای موضعی چشم استفاده کرده اید، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مجرای اشک انسداد هستید.

*     درمان سرطان قبلی. اگر برای درمان سرطان پرتودرمانی یا شیمی درمانی انجام داده اید، به خصوص اگر پرتوها روی صورت یا سر شما متمرکز شده باشد، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مجرای اشکی مسدود شده هستید.

 

عوارض مجرای اشک مسدود شده

از آنجایی که اشک‌های شما آنطور که باید تخلیه نمی‌شوند، اشک‌هایی که در سیستم زهکشی باقی می‌مانند راکد می‌شوند. این باعث رشد باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها می‌شود که می‌تواند منجر به عفونت و التهاب مکرر چشم شود.

هر بخشی از سیستم تخلیه اشک، از جمله غشای شفاف روی سطح چشم شما به نام ملتحمه، ممکن است به دلیل مسدود شدن مجرای اشک عفونی یا ملتهب شود.

 

پیشگیری از مجرای اشک مسدود شده

برای کاهش خطر ابتلا به انسداد مجرای اشکی در سنین بالاتر، درمان فوری التهاب یا عفونت چشم را دریافت کنید. برای جلوگیری از عفونت چشم در وهله اول این نکات را دنبال کنید:

*     دست‌های خود را به طور کامل و مرتب بشویید.

*     سعی کنید چشم‌های خود را مالش ندهید.

*     مدام خط چشم و ریمل خود را تعویض کنید. هرگز این لوازم آرایش را با دیگران به اشتراک نگذارید.

*     اگر از لنزهای تماسی استفاده می‌کنید، آنها را طبق توصیه‌های ارائه شده توسط سازنده و متخصص مراقبت از چشم خود تمیز نگه دارید.

 

تشخیص

برای تشخیص مجرای اشک مسدود شده در شما، پزشک با شما در مورد علائم شما صحبت می‌کند، چشمان شما را معاینه می‌کند و چند آزمایش انجام می‌دهد. پزشک شما همچنین داخل بینی شما را بررسی می‌کند تا مشخص کند که آیا اختلالات ساختاری مجاری بینی شما باعث انسداد شده است یا خیر. اگر ارائه دهنده شما مشکوک به مسدود شدن مجرای اشک باشد، ممکن است آزمایش‌های دیگری را برای یافتن محل انسداد انجام دهید.

آزمایش‌هایی که برای تشخیص انسداد مجرای اشکی استفاده می‌شوند عبارتند از:

 

*     تست تخلیه اشک. این آزمایش سرعت تخلیه اشک‌های شما را اندازه گیری می‌کند. یک قطره از رنگ مخصوص روی سطح هر چشم قرار می‌گیرد. اگر بعد از پنج دقیقه بیشتر رنگ هنوز روی سطح چشم شما باشد، ممکن است مجرای اشک مسدود شده داشته باشید.

*     شستشو و کاوشگری. پزشک شما ممکن است یک محلول نمکی را از طریق سیستم تخلیه اشک شما بشویید تا میزان تخلیه آن را بررسی کند. یا ممکن است یک ابزار باریک از طریق سوراخ‌های زهکشی کوچک گوشه درب به نام پونکتا وارد شود تا انسداد را بررسی کند. در برخی موارد این کاوش ممکن است حتی مشکل را برطرف کند.

*     آزمایش‌های تصویربرداری چشم. برای این روش‌ها، یک رنگ کنتراست از سوراخ گوشه پلک شما از طریق سیستم تخلیه اشک شما عبور داده می‌شود. سپس از اشعه ایکس، توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) برای یافتن محل و علت انسداد استفاده می‌شود.

 

درمان مجرای اشک مسدود شده

درمان شما بستگی به این دارد که چه چیزی باعث مسدود شدن مجرای اشکی شده است. ممکن است برای اصلاح مشکل به بیش از یک روش نیاز داشته باشید. اگر تومور باعث مسدود شدن مجرای اشکی شما شده باشد، درمان بر روی علت تومور متمرکز خواهد شد. ممکن است جراحی برای برداشتن تومور انجام شود، یا پزشک شما ممکن است استفاده از درمان‌های دیگر را برای کوچک کردن آن توصیه کند.

*     داروها. برای مبارزه با عفونت اگر پزشک شما مشکوک به وجود عفونت باشد، ممکن است قطره یا قرص‌های آنتی بیوتیکی برای چشم تجویز شود.

*     مراقب باشید و صبر کنید یا ماساژ دهید. نوزادانی که با مجرای اشکی مسدود شده متولد می‌شوند، اغلب بدون هیچ درمانی بهتر می‌شوند. این می‌تواند با بلوغ سیستم زهکشی در چند ماه اول زندگی اتفاق بیفتد. اغلب یک غشای بافت نازک روی دهانه ای باقی می‌ماند که به داخل بینی تخلیه می‌شود که به آن مجرای اشکی بینی می‌گویند. اگر مجرای اشک مسدود شده کودک شما بهبود نیابد، پزشک ممکن است یک تکنیک ماساژ ویژه را برای کمک به باز کردن غشاء به شما آموزش دهد.

*     اگر آسیبی به صورت شما وارد شده است که باعث انسداد مجاری اشکی شده است، ممکن است ارائه دهنده شما به شما پیشنهاد دهد که چند ماه منتظر بمانید تا ببیند آیا با بهبودی آسیب، وضعیت بهبود می‌یابد یا خیر. با کاهش تورم، مجاری اشک شما ممکن است خود به خود باز شوند.

*     اتساع، پروب و گرگرفتگی. برای نوزادان، این روش تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. پزشک دهانه‌های پونکتال را با ابزار اتساع ویژه بزرگ می‌کند. سپس یک کاوشگر نازک از طریق سوراخ و به سیستم تخلیه اشک وارد می‌شود.

*     برای بزرگسالانی که سوراخ‌های تا حدی باریک شده‌اند، ممکن است پزشک با یک پروب کوچک، آن را گشاد کرده و سپس مجرای اشکی را شستشو دهد. به این می‌گویند آبیاری. آبیاری یک روش سرپایی ساده است که اغلب حداقل تسکین موقتی را فراهم می‌کند.

*     استنت گذاری یا لوله گذاری این روش معمولاً با استفاده از بیهوشی عمومی انجام می‌شود. یک لوله نازک، ساخته شده از سیلیکون یا پلی اورتان، از طریق یک یا هر دو نقطه در گوشه پلک شما رد می‌شود. سپس این لوله‌ها از طریق سیستم تخلیه اشک به بینی شما می‌گذرد. یک حلقه کوچک از لوله در گوشه چشم شما قابل مشاهده خواهد بود، و لوله‌ها معمولاً برای حدود سه ماه قبل از برداشتن باقی می‌مانند. عوارض احتمالی شامل التهاب ناشی از وجود لوله است.

*     اتساع کاتتر بالونی. اگر درمان‌های دیگر مؤثر نبوده یا انسداد عود کرده است، ممکن است از این روش استفاده شود. این معمولاً برای نوزادان و کودکان نوپا موثر است و همچنین ممکن است در بزرگسالان با انسداد نسبی استفاده شود. ابتدا یک بیهوشی عمومی تحویل داده می‌شود. سپس ارائه دهنده لوله ای به نام کاتتر را از طریق انسداد مجرای اشکی در بینی می‌گذراند. این لوله یک بالون تخلیه شده را روی نوک نگه می‌دارد. سپس بالون چند بار باد و تخلیه می‌شود تا انسداد باز شود.

 

عمل جراحی

جراحی که معمولاً برای درمان مجاری اشکی مسدود شده استفاده می‌شود داکریوسیستورینوستومی (dacryocystorhinostomy) نامیده می‌شود. این روش مسیری را باز می‌کند تا اشک دوباره از بینی شما خارج شود. به شما یک بیهوشی عمومی یا یک بی حسی موضعی در صورتی که به صورت سرپایی انجام شود، داده می‌شود.

مراحل این روش بسته به محل دقیق و میزان انسداد شما و همچنین تجربه و ترجیحات جراح شما متفاوت است.

*     خارجی. با داکریوسیستورینوستومی خارجی، جراح شما برشی را در کناره بینی، نزدیک کیسه اشکی ایجاد می‌کند. پس از اتصال کیسه اشکی به حفره بینی و قرار دادن استنت در مجرای جدید، جراح برش پوست را با چند بخیه می‌بندد.

*     آندوسکوپی یا اندونازال. با این روش، جراح شما از یک دوربین میکروسکوپی و سایر ابزارهای ریز استفاده می‌کند که از طریق دهانه بینی به سیستم مجرای شما وارد می‌شود. این روش نیازی به برش ندارد بنابراین هیچ جای زخمی باقی نمی‌گذارد. اما میزان موفقیت به اندازه روش خارجی بالا نیست.

پس از جراحی، از اسپری ضد احتقان بینی و قطره‌های چشمی برای جلوگیری از عفونت و کاهش التهاب استفاده خواهید کرد. پس از ۶ تا ۱۲ هفته، برای برداشتن هر گونه استنتی که برای باز نگه داشتن کانال جدید در طول فرآیند بهبودی استفاده می‌شود، به مطب ارائه دهنده خود باز خواهید گشت.

 

آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک

می‌توانید با مراجعه به ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی اولیه خود شروع کنید. پس از آن ممکن است به پزشک متخصص در درمان اختلالات چشمی به نام چشم پزشک ارجاع داده شوید. در برخی موارد، چشم پزشک ممکن است شما را به فردی ارجاع دهد که در جراحی پلاستیک چشم تخصص دارد.

در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا برای قرار ملاقات خود آماده شوید.

 

آنچه شما می‌توانید انجام دهید

قبل از قرار ملاقات خود فهرستی از موارد زیر تهیه کنید:

*     علائمی که داشته اید، از جمله علائمی که ممکن است به دلیل تعیین وقت ملاقات نامرتبط به نظر برسد.

*     تمام داروها، ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید، از جمله دوزهای مصرفی.

*     هر قطره چشمی که مصرف کرده اید.

*     سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید.

 

برای یک مجرای اشکی مسدود شده، برخی از سوالات اساسی که باید بپرسید عبارتند از:

*     محتمل‌ترین علت علائم من چیست؟

*     آیا دلایل احتمالی دیگری وجود دارد؟

*     آیا به هیچ آزمایشی نیاز دارم؟

*     وضعیت من چقدر طول خواهد کشید؟

*     چه درمان‌هایی در دسترس است و کدام را توصیه می‌کنید؟

*     چه عوارض جانبی می‌توانم از درمان انتظار داشته باشم؟

*     آیا این وضعیت به اختلال پزشکی دیگری مرتبط است؟

*     اگر کاری برای اصلاح این مشکل انجام ندهم، چه خطراتی برای بینایی من دارد؟

*     آیا بروشور یا مطالب چاپی دیگری دارید که بتوانم با خودم ببرم؟ مطالعه چه وب سایت‌هایی را پیشنهاد می‌کنید؟

 

از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید

پزشک شما احتمالاً تعدادی سؤال از شما می‌پرسد، مانند:

*     علائم شما از چه زمانی شروع شد؟

*     آیا علائم خود را همیشه تجربه می‌کنید یا می‌آیند و می‌روند؟

*     آیا چیزی علائم شما را تسکین می‌دهد؟

*     آیا برای این مشکل از قطره چشمی استفاده کرده اید؟

*     آیا قبلاً چشم یا پلک خود را جراحی کرده اید؟

*     آیا ضربه به صورت، جراحات، پرتودرمانی یا جراحی داشته اید؟

*     آیا تا به حال به بیماری‌های عصبی صورت مانند فلج بل مبتلا شده اید؟

*     آیا مشکلات پزشکی مانند دیابت یا اختلالات پوستی طولانی مدت مانند درماتیت آتوپیک دارید؟

*     آیا تا به حال به اختلال تیروئید مبتلا شده اید؟

*     آیا از لنزهای تماسی استفاده می‌کنید؟ آیا در گذشته از آنها استفاده کرده اید؟

لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما

ادامه مطلب

برترین ها