با ما همراه باشید

پزشکی

درماتیت آتوپیک (اگزما)؛ Atopic dermatitis (eczema)

منتشر شده

در

خلاصه

درماتیت آتوپیک (اگزما) چیست؟ درماتیت آتوپیک (اگزما) (به انگلیسی؛ Atopic dermatitis (eczema)) وضعیتی است که باعث خشکی، خارش و ملتهب شدن پوست می‌شود. این بیماری در کودکان کم سن و سال شایع است اما می‌تواند در هر سنی رخ دهد. درماتیت آتوپیک طولانی مدت (مزمن) است و گاهی اوقات شعله ور می‌شود. می‌تواند آزاردهنده باشد اما مسری نیست.

افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک در معرض خطر ابتلا به آلرژی‌های غذایی، تب یونجه و آسم هستند.

مرطوب کردن مرتب پوست و پیروی از سایر عادات مراقبت از پوست می‌تواند خارش را کاهش داده و از بروز بیماری‌های جدید جلوگیری کند. درمان نیز ممکن است شامل پمادهای دارویی یا کرم‌ها باشد.

علائم درماتیت آتوپیک (اگزما) می‌تواند در هر جایی از بدن ظاهر شود و از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. آن‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

* پوست خشک و ترک خورده

* خارش

* پوست متورم که بسته به رنگ پوست شما تغییر رنگ می‌دهد

* برآمدگی‌های کوچک و بزرگ، روی پوست قهوه ای یا سیاه

* ترشح و پوسته پوسته شدن پوست

* پوست ضخیم

* تیره شدن پوست اطراف چشم‌ها

* پوست خام و حساس در اثر خارش

درماتیت آتوپیک یا همان اگزما اغلب قبل از ۵ سالگی آغاز می‌شود و ممکن است تا سنین نوجوانی و بزرگسالی ادامه یابد. برای برخی افراد، شعله ور می‌شود و سپس برای مدتی روشن می‌شود، حتی برای چندین سال.

 

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت داشتن موارد زیر، شما یا فرزندتان باید به پزشک مراجعه کنید:

 

* داشتن علائم درماتیت آتوپیک

* آنقدر ناراحت کننده است که این وضعیت بر خواب و فعالیت‌های روزانه تاثیر می‌گذارد.

* داشتن عفونت پوستی – به دنبال رگه‌های جدید، چرک و لکه‌های زرد بگردید

* داشتن علائم حتی پس از انجام مراحل خود مراقبتی

* اگر شما یا کودکتان تب دارد و بثورات به نظر آلوده می‌رسد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

 

دلیل درماتیت آتوپیک

درماتیت آتوپیک یا اگزما در افراد در تمام سنین رخ می‌دهد.

در برخی افراد، درماتیت آتوپیک مربوط به تغییر ژنی است که بر توانایی پوست برای محافظت تاثیر می‌گذارد. با عملکرد ضعیف در ایجاد مانع، پوست کم‌تر قادر به حفظ رطوبت و محافظت در برابر باکتری‌ها، محرک‌ها، آلرژن‌ها و عوامل محیطی – مانند دود تنباکو – است.

در افراد دیگر، درماتیت آتوپیک ناشی از مقدار زیادی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس روی پوست است. این کار باکتری‌های مفید را از بین می‌برد و عملکرد ایجاد مانع پوست را مختل می‌کند.

عملکرد ضعیف در ایجاد مانع پوستی نیز ممکن است باعث واکنش سیستم ایمنی شود که باعث پوست ملتهب و سایر علائم می‌شود.

درماتیت آتوپیک یا اگزما یکی از انواع درماتیت است. دیگر انواع شایع درماتیت تماسی و درماتیت سبورئیک (شوره سر) هستند. درماتیت مسری نیست.

 

عوامل خطر درماتیت آتوپیک

عامل خطر اصلی درماتیت آتوپیک داشتن اگزما، آلرژی، تب یونجه یا آسم در گذشته است. داشتن اعضای خانواده با این شرایط نیز ریسک شما را افزایش می‌دهد.

عوارض درماتیت آتوپیک (اگزما)

در بیشتر موارد عوارض درماتیت آتوپیک (اگزما) ممکن است شامل موارد زیر باشد:

* آسم و تب یونجه. بسیاری از افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک به آسم و تب یونجه مبتلا می‌شوند. این اتفاق می‌تواند قبل یا بعد از ایجاد درماتیت آتوپیک رخ دهد.

* آلرژی‌های غذایی. افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک اغلب دچار آلرژی غذایی می‌شوند. یکی از علائم اصلی این بیماری کهیرها هستند.

* خارش مزمن و پوست فلس دار. یک بیماری پوستی به نام نورودرماتیت (بیماری مزمن گلسنگی یا Lichen Simplex Monchronicus) با یک تکه پوست خارش دار شروع می‌شود. شما منطقه را خراش می‌دهید، که تنها باعث آسودگی موقت می‌شود. خراشیدن در واقع باعث خارش پوست می‌شود زیرا فیبرهای عصبی پوست شما را فعال می‌کند. با گذشت زمان ممکن است از روی عادت به سرعت پوست را خراش بدهید. این وضعیت می‌تواند باعث تغییر رنگ پوست آسیب دیده، ضخیم و چرمی شدن آن شود.

* پوست‌هایی که تیره‌تر یا روشن‌تر از محیط اطراف هستند. این عارضه پس از التیام خارش، هایپرپیگمنتاسیون پس از التهاب یا هیپوپیگمنتاسیون نامیده می‌شود. این بیماری در افراد با پوست قهوه ای یا سیاه شایع‌تر است. ممکن است چندین ماه طول بکشد تا تغییر رنگ محو شود.

* عفونت‌های پوستی. خراش‌های مکرری که پوست را می‌شکند می‌تواند باعث زخم‌ها و ترک‌های باز شود. این موارد خطر عفونت باکتری‌ها و ویروس‌ها را افزایش می‌دهد. این عفونت‌های پوستی می‌توانند گسترش یابند و تهدیدکننده حیات شوند.

* درماتیت شدید دست. این امر به خصوص بر افرادی که دست‌هایشان اغلب خیس است و در محل کار در معرض صابون‌های سخت، مواد شوینده و مواد ضدعفونی کننده قرار می‌گیرند، تاثیر می‌گذارد.

* درماتیت تماسی آلرژیک. این وضعیت در افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک شایع است. درماتیت تماسی آلرژیک یک خارش ناشی از لمس موادی است که به آن‌ها حساسیت دارید. رنگ جوش بسته به رنگ پوست شما متفاوت است.

* مشکلات خواب. خارش درماتیت آتوپیک می‌تواند در خواب اختلال ایجاد کند.

* بیماری‌های روانی. درماتیت آتوپیک با افسردگی و اضطراب همراه است. این ممکن است مربوط به خارش مداوم و مشکلات خواب رایج در میان افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک باشد.

 

پیش گیری از درماتیت آتوپیک

توسعه یک برنامه مراقبت اولیه از پوست ممکن است به جلوگیری از التهابات اگزما کمک کند. نکات زیر ممکن است به کاهش اثرات خشک شدن پس از حمام کمک کند:

* حداقل دو بار در روز پوست خود را مرطوب کنید. کرم‌ها، پمادها، کره و لوسیون‌ها در رطوبت مهر و موم می‌شوند. یک محصول یا محصولی را انتخاب کنید که به خوبی برای شما کار کند. در حالت ایده آل، بهترین گزینه برای شما محصولی ایمن، موثر، مقرون به صرفه و بی رنگ و بی بو خواهد بود.

* استفاده از ژله نفتی بر روی پوست نوزاد ممکن است به جلوگیری از ایجاد درماتیت آتوپیک کمک کند.

* هر روز حمام یا دوش بگیرید. از آب گرم به جای آب داغ استفاده کنید و حمام یا دوش خود را به حدود ۱۰ دقیقه محدود کنید.

* از یک پاک کننده ملایم و بدون چربی استفاده کنید. تمیزکننده ای انتخاب کنید که عاری از رنگ، الکل و عطر باشد. برای کودکان خردسال، شما معمولاً تنها به آب گرم برای تمیز کردن آن‌ها نیاز دارید – هیچ صابون یا حمام حبابی مورد نیاز نیست. صابون به خصوص می‌تواند برای پوست کودکان خردسال آزاردهنده باشد. برای افراد در هر سنی، صابون‌های دئودورانت و صابون‌های آنتی باکتریال می‌توانند مقدار زیادی از روغن‌های طبیعی پوست را از بین ببرند و پوست را خشک کنند. پوست را با دستمال یا لیف تمیز نکنید.

* استفاده از حوله نرم. پس از استحمام، به آرامی پوست را با یک حوله نرم خشک کنید. زمانی که پوست شما هنوز مرطوب است (در عرض سه دقیقه) از مرطوب کننده استفاده کنید.

محرک‌های درماتیت آتوپیک از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند. سعی کنید محرک‌هایی که اگزمای شما را تحریک می‌کنند شناسایی و از آن‌ها دوری کنید. به طور کلی از هر چیزی که باعث خارش می‌شود، اجتناب کنید زیرا خارش اغلب باعث شعله ور شدن می‌شود.

 

محرک‌های رایج برای درماتیت آتوپیک یا همان اگزما عبارتند از:

* پارچه پشمی زبر

* پوست خشک

* عفونت پوست

* گرما و عرق

* استرس

* محصولات پاک کننده

* ذرات گرد و غبار و حیوانات خانگی

* کپک

* گرده

* دود توتون

* هوای سرد و خشک

* عطرها

* سایر مواد شیمیایی آزاردهنده

نوزادان و کودکان ممکن است با خوردن برخی مواد غذایی مانند تخم مرغ و شیر گاو دچار التهاب شوند. با پزشک کودک خود در مورد شناسایی آلرژی‌های غذایی بالقوه صحبت کنید.

هنگامی که متوجه شدید چه چیزی اگزمای شما را تحریک می‌کند، با پزشک خود در مورد چگونگی مدیریت علائم و جلوگیری از التهاب صحبت کنید.

تشخیص اگزما

برای تشخیص درماتیت آتوپیک، پزشک شما احتمالاً با شما در مورد علائم شما صحبت خواهد کرد، پوست شما را معاینه کرده و سابقه پزشکی شما را بررسی می‌کند. ممکن است به آزمایش‌هایی برای شناسایی آلرژی و رد کردن سایر بیماری‌های پوستی نیاز داشته باشید.

اگر فکر می‌کنید یک غذای خاص باعث خارش کودک شما می‌شود، از پزشک خود در مورد آلرژی‌های غذایی بالقوه سوال کنید.

تست برچسبی یا تست وصله‌ای یا پَچ‌تست (Patch Test)

پزشک شما ممکن است تست برچسبی یا پَچ‌تست بر روی پوست شما را تجویز کند. در تست برچسبی، مقادیر کمی از مواد مختلف روی پوست شما اعمال شده و سپس پوشیده می‌شوند. در طول ویزیت‌های چند روز آینده، پزشک به پوست شما برای یافتن نشانه‌های واکنش نگاه می‌کند. پچ تست می‌تواند به تشخیص انواع خاصی از آلرژی که باعث درماتیت شما می‌شوند، کمک کند.

 

درمان درماتیت آتوپیک

فرایند درمان درماتیت آتوپیک ممکن است با مرطوب کردن منظم و سایر عادات خود مراقبتی آغاز شود. اگر اینها کمکی نمی‌کنند، پزشک شما ممکن است کرم‌های دارویی را پیشنهاد کند که خارش را کنترل می‌کنند و به ترمیم پوست کمک می‌کنند. این درمان‌ها گاهی با درمان‌های دیگر ترکیب می‌شوند.

بیماری درماتیت آتوپیک می‌تواند پایدار باشد. ممکن است لازم باشد درمان‌های مختلفی را در طول ماه‌ها یا سال‌ها برای کنترل آن امتحان کنید و حتی اگر درمان موفقیت آمیز باشد، علائم ممکن است برگردد (یعنی عود کنند و یا در اصطلاح شعله ور شود).

 

داروها

* محصولات دارویی که برای پوست به کار می‌روند. گزینه‌های زیادی برای کمک به کنترل خارش و ترمیم پوست وجود دارد. محصولات در نقاط قوت مختلف و به صورت کرم، ژل و پماد موجود هستند. با پزشک خود در مورد گزینه‌ها و اولویت‌های خود صحبت کنید. هر چه استفاده می‌کنید، قبل از مرطوب کردن، آن را به صورت مستقیم (اغلب دو بار در روز) به کار ببرید. استفاده بیش از حد از یک محصول کورتیکواستروئیدی به کار رفته در پوست ممکن است باعث عوارض جانبی مانند نازک شدن پوست شود.

* کرم‌ها یا پمادهای دارای بازدارنده کلسینورین ممکن است گزینه خوبی برای افراد بالای ۲ سال باشند. نمونه‌هایی از آن عبارتند از تاکرویلیموس (پروتوپیک یا Protopic) و پیمکرویلیموس (الیدل یا Elidel). قبل از مرطوب کردن، آن را طبق دستور به کار ببرید. هنگام استفاده از این محصولات از قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید اجتناب کنید.

* داروهایی برای مبارزه با عفونت. پزشک شما ممکن است قرص‌های آنتی بیوتیک را برای درمان عفونت تجویز کند.

* قرص‌هایی که التهاب را کنترل می‌کنند. برای اگزمای شدیدتر، ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما ممکن است قرص‌هایی را برای کمک به کنترل علائم شما تجویز کند. گزینه‌ها ممکن است شامل سیکلوسپورین، متوترکسات، پردنیسون، مایکوفنولات و آزاتیوپرین باشند. این قرص‌ها موثر هستند اما به دلیل عوارض جانبی جدی بالقوه نمی‌توانند در طولانی مدت مورد استفاده قرار گیرند.

* گزینه‌های دیگر برای اگزمای شدید. دوپلیوماب تزریقی (آنتی بادی‌های مونوکلونال) دوپلیوماب (DuPixent) و ترالوکینوماب (Adbry) ممکن است گزینه‌هایی برای افراد مبتلا به بیماری متوسط تا شدید باشند که به درمان‌های دیگر به خوبی پاسخ نمی‌دهند. مطالعات نشان می‌دهد که این دارو در کاهش علائم درماتیت آتوپیک بی خطر و موثر است. دوپالومب برای افراد بالای ۶ سال است. ترالوکینوماب برای بزرگسالان است.

 

روش‌های درمانی

* لباس‌های مرطوب. یک درمان موثر و شدید برای اگزمای شدید شامل استفاده از پماد کورتیکواستروئید و آب بندی در دارو با پوششی از گاز مرطوب است که روی آن لایه ای از گاز پانسمان خشک قرار دارد. گاهی اوقات این کار در یک بیمارستان برای افراد با ضایعات گسترده انجام می‌شود زیرا کار فشرده است و نیاز به تخصص پرستاری دارد. یا از پزشک خود بخواهید که چگونگی استفاده ایمن از این تکنیک را در خانه یاد بگیرد.

* نور درمانی. این درمان برای افرادی استفاده می‌شود که یا با درمان‌های موضعی بهتر نمی‌شوند یا پس از درمان دوباره بیماری در آنها به سرعت شعله ور می‌شوند. ساده‌ترین شکل نور درمانی (فوتوتراپی) شامل قرار دادن ناحیه آسیب دیده در معرض مقادیر کنترل شده نور طبیعی خورشید است. شکل‌های دیگر از اشعه ماورا بنفش مصنوعی A (UVA) و اشعه ماورا بنفش باند باریک  B (UVB)به تنهایی یا همراه با دارو استفاده می‌شوند.

نور درمانی طولانی مدت اگرچه موثر است، اما اثرات مضری از جمله پیری زودرس پوست، تغییر رنگ پوست (هایپرپیگمنتاسیون) و افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست دارد. به همین دلایل، فوتوتراپی در کودکان کم سن و سال کم‌تر استفاده می‌شود و برای نوزادان هم اصلاً استفاده نمی‌شود. با پزشک خود در مورد مزایا و معایب نور درمانی صحبت کنید.

* مشاوره. اگر از وضعیت پوست خود خجالت زده یا ناامید شده اید، صحبت کردن با یک درمانگر یا مشاور دیگر می‌تواند به شما کمک کند.

* آرامش، اصلاح رفتار و بازخورد زیستی. این رویکردها ممکن است به افرادی که عادت ندارند کمک کنند.

 

سبک زندگی و درمان‌های خانگی

مراقبت از پوست حساس اولین گام در درمان درماتیت آتوپیک و جلوگیری از التهابات است. برای کمک به کاهش خارش و تسکین پوست ملتهب، این اقدامات خود مراقبتی را امتحان کنید:

* حداقل دو بار در روز پوست خود را مرطوب کنید. یک محصول یا ترکیبی از محصولاتی که بر پوست شما موثر است را پیدا کنید. می‌توانید روغن‌های حمام، کرم‌ها، لوسیون‌ها، پمادها یا اسپری‌ها را امتحان کنید. برای یک کودک، یک رژیم دو روزه ممکن است یک پماد قبل از خواب و یک کرم قبل از مدرسه باشد. محصولاتی را انتخاب کنید که عاری از رنگ‌ها، الکل‌ها، رایحه‌ها و سایر موادی باشند که ممکن است پوست را تحریک کنند. اجازه دهید مرطوب کننده قبل از لباس پوشیدن به پوست جذب شود.

* یک کرم ضد خارش به ناحیه آسیب دیده بمالید. یک کرم غیر تجویزی حاوی حداقل ۱% هیدروکورتیزون می‌تواند به طور موقت خارش را تسکین دهد. قبل از مرطوب کردن، آن را بیش از دو بار در روز به ناحیه آسیب دیده بمالید. هنگامی که واکنش شما بهبود یافت، ممکن است از مقدار کم‌تری از این نوع کرم برای جلوگیری از عودهای بیماری استفاده کنید.

* یک داروی آلرژی خوراکی یا ضد خارش مصرف کنید. گزینه‌ها شامل داروهای آلرژی غیر تجویزی (آنتی هیستامین‌ها)- مانند سیتریزین (Zyrtec Allergy) یا فکسوفنادین (Allegra Allergy)- هستند. همچنین، در صورتی که خارش شدید باشد، دیفن هیدرامین (Benadryl، موارد دیگر) ممکن است مفید باشد. اما مصرف آنها باعث خواب آلودگی می‌شود، بنابراین بهتر است تا برای زمان خواب مصرف شوند. نوعی از آنتی هیستامین که باعث خواب آلودگی می‌شود ممکن است بر عملکرد تحصیلی برخی کودکان تاثیر منفی بگذارد.

* نخارانید. به جای خاراندن در هنگام خارش، سعی کنید پوست را فشار دهید یا نوازش کنید. اگر نمی‌توانید از خاراندن آن جلوگیری کنید، ناحیه خارش دار را بپوشانید. ناخن‌های خود را کوتاه کنید. برای کودکان، ممکن است کوتاه کردن ناخن‌ها و پوشیدن جوراب یا دستکش در شب کمک کند.

* هر روز حمام کرده یا دوش بگیرید. از آب گرم به جای آب داغ استفاده کنید. اگر در حال حمام کردن هستید، آب را با بلغور جو دوسر کلوئیدی که برای حمام کردن ساخته شده است مخلوط کنید. کم‌تر از ۱۰ دقیقه در حمام بمانید، سپس خشک کنید. زمانی که پوست هنوز مرطوب است از مرطوب کننده استفاده کنید (در عرض سه دقیقه).

* از یک پاک کننده ملایم و بدون چربی استفاده کنید. یک صابون یا شوینده‌ی بدون رنگ، الکل یا رایحه انتخاب کنید. صابون‌های سخت می‌توانند روغن‌های طبیعی پوست شما را بشویند. حتماً تمیزکننده را کاملاً از روی پوست خود بشویید.

* از مرطوب کننده استفاده کنید. هوای گرم و خشک داخل خانه می‌تواند پوست حساس را خشک کند و خارش و پوسته پوسته شدن را بدتر کند. یک دستگاه رطوبت ساز خانگی قابل حمل یا یک رطوبت ساز ثابت خانگی رطوبت را به هوای داخل خانه شما اضافه می‌کند.

* لباس‌های خنک و با بافت نرم بپوشید. از پوشیدن لباس‌هایی که خشن، تنگ یا پرزدار هستند خودداری کنید. همچنین، در هوای گرم یا هنگام ورزش، لباس‌های سبکی را انتخاب کنید که به پوست شما اجازه تنفس می‌دهند. هنگام شستن لباس‌ها، از مواد شوینده سخت و نرم کننده‌های پارچه که در طول چرخه خشک کردن اضافه می‌شوند، اجتناب کنید.

* استرس و اضطراب را درمان کنید. استرس و سایر اختلالات عاطفی می‌توانند درماتیت آتوپیک را بدتر کنند. آگاهی از استرس و اضطراب و برداشتن گام‌هایی برای بهبود سلامت هیجانی نیز ممکن است به پوست شما کمک کند.

 

درمان جایگزین

بسیاری از افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک روش‌های درمانی جایگزین را برای کاهش علائم خود امتحان کرده اند. برخی از روش‌ها توسط مطالعات بالینی پشتیبانی می‌شوند.

* کانابینوئیدها. زمانی که کرم‌های حاوی کانابیس بر روی پوست به کار برده می‌شوند، خارش و ضخیم شدن پوست را کاهش می‌دهند. چندین مطالعه در طول بیش از ۱۰ سال مزایایی را نشان داد.

* روغن‌های طبیعی. هنگامی که روغن‌های طبیعی به آب حمام اضافه می‌شوند، ممکن است به بهبود پوست خشک کمک کنند. نمونه‌هایی از این روغن‌ها روغن سویا و روغن معدنی هستند. هنگام استفاده از روغن‌ها داخل وان حمام احتیاط کنید چون می‌توانند وان را لغزنده کنند.

*عسل مانوکا. نشان داده شده است که عسل مانوکا وقتی بر روی پوست به کار برده می‌شود، واکنش‌ها را بر روی پوست آرام می‌کند. قرن هاست که از آن به عنوان ضد میکروب استفاده می‌شود. در کودکان زیر ۱ سال از آن استفاده نکنید چون خطر بوتولیسم نوزادان را به همراه دارد.

* طب سوزنی و طب فشاری. مطالعات متعددی نشان می‌دهند که طب سوزنی و طب فشاری می‌توانند خارش درماتیت آتوپیک را کاهش دهند.

 

اگر درمان‌های جایگزین را مد نظر دارید، با پزشک خود در مورد مزایا و معایب آن‌ها صحبت کنید.

 

مقابله و پشتیبانی

درماتیت آتوپیک می‌تواند شما را ناراحت کند. این کار می‌تواند به خصوص برای نوجوانان و جوانان استرس زا، ناامید کننده یا خجالت آور باشد. این بیماری می‌تواند خواب آن‌ها را مختل کند و حتی منجر به افسردگی شود.

برخی افراد ممکن است صحبت کردن با یک درمانگر یا مشاور دیگر، یک عضو خانواده یا یک دوست را مفید بدانند. یا پیدا کردن یک گروه حمایتی برای افراد مبتلا به اگزما که می‌دانند زندگی با این شرایط چگونه است، می‌تواند مفید باشد.

 

آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک

شما احتمالاً با رفتن به پزشک عمومی کار درمان را شروع می‌کنید یا ممکن است به پزشک متخصص در تشخیص و درمان بیماری‌های پوستی (متخصص پوست) یا متخصص آلرژی مراجعه کنید.

این اطلاعات به شما کمک می‌کند برای قرار ملاقات آماده شوید.

 

کاری که می‌توانید انجام دهید

* علائم خود را فهرست کنید، چه زمانی رخ داده اند و چه مدت طول کشیده اند. همچنین، ممکن است به فهرست عواملی کمک کند که علائم شما را تحریک یا بدتر می‌کنند – مانند صابون‌ها یا مواد شوینده، دود تنباکو، تعریق، یا دوش‌های طولانی و داغ.

* لیستی از تمام داروها، ویتامین‌ها، مکمل‌ها و گیاهانی که مصرف می‌کنید تهیه کنید. حتی بهتر از آن، بطری‌های اصلی و فهرستی از مقدارها و دستورهای مصرف را با خود به همراه داشته باشید.

* سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید را لیست کنید. وقتی می‌خواهید چیزی برای شما روشن شود، سوال بپرسید.

 

برای درماتیت آتوپیک، برخی سوالات اساسی که ممکن است از پزشک خود بپرسید عبارتند از:

* چه چیزی ممکن است باعث علائم من شود؟

* آیا آزمایش‌هایی برای تایید تشخیص مورد نیاز است؟

* در صورت وجود چه درمانی را توصیه می‌کنید؟

* آیا این وضعیت موقتی است یا مزمن؟

* آیا می‌توانم صبر کنم تا ببینم آیا این شرایط به خودی خود از بین می‌رود یا خیر؟

* گزینه‌های پیشنهادی شما برای درمان کدامند؟

* چه روش‌های مراقبت از پوست را برای بهبود علائم توصیه می‌کنید؟

لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما

 

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پزشکی

شپش بدن (Body lice)

منتشر شده

در

توسط

خلاصه

شپش بدن چیست؟ شپش بدن (Body lice) یک حشره کوچک به اندازه یک دانه کنجد است. شپش‌های بدن در لباس‌ها و ملافه‌های شما زندگی می‌کنند و چندین بار در روز برای تغذیه از خون به پوست شما می‌روند. شایع‌ترین محل‌های گزش در اطراف گردن، شانه‌ها، زیر بغل، کمر و کشاله ران است – مکان‌هایی که درزهای لباس بیشتر با پوست تماس می‌گیرد.

شپش های بدن بیشتر در شرایط زندگی شلوغ و غیربهداشتی مانند کمپ های پناهندگان و پناهگاه های افراد بی خانمان دیده می شود. آنها همچنین می توانند از تماس با لباس های فرد آلوده سرایت کنند. نیش شپش بدن می تواند انواع خاصی از بیماری ها را گسترش دهد و حتی می تواند باعث اپیدمی شود.

لباس‌ها و ملافه‌هایی که آلوده به شپش‌های بدن هستند باید در آب داغ و صابون شسته شوند و با هوای گرم با ماشین خشک شوند.

 

علائم شپش بدن

گزش شپش بدن می تواند باعث خارش شدید شود و ممکن است در محل آثار گزش، متوجه مناطق کوچکی از خون و پوسته پوست خود شوید.

اگر رعایت بهداشت آلودگی را از بین نمی برد یا اگر دچار عفونت پوستی در اثر خاراندن محل گزش شدید، به پزشک خود مراجعه کنید.

 

دلایل بروز شپش بدن

شپش بدن شبیه شپش سر است اما عادات متفاوتی دارد. در حالی که شپش سر در موهای شما زندگی می کند و از پوست سر شما تغذیه می کند، شپش بدن معمولا در لباس ها و ملافه های شما زندگی می کند. آنها چندین بار در روز به پوست شما سفر می کنند تا از خون تغذیه کنند.

درزهای لباس شما رایج ترین مکان برای تخم گذاری شپش های بدن است. در صورت تماس نزدیک با فردی که دارای شپش بدن یا با لباس یا ملافه آلوده به شپش بدن است، می توانید به شپش بدن مبتلا شوید.

 

عوامل خطر

افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به شپش هستند، معمولاً در شرایط شلوغ و ناپاک زندگی می کنند. آنها عبارتند از:

*     پناهندگان جنگی

*     مردم بی خانمان

*     مردمی که در اثر بلایای طبیعی آواره شده اند

سگ ها، گربه ها و سایر حیوانات خانگی شپش بدن را پخش نمی کنند.

عوارض شپش بدن

آلودگی به شپش های بدن معمولاً حداقل مشکلاتی را ایجاد می کند. با این حال، آلودگی به شپش بدن گاهی منجر به عوارضی مانند:

*     عفونت های ثانویه. هنگامی که شپش بدن برای تغذیه از خون شما خراشیده و حفاری می کند، ممکن است پوست شما را تحریک کند. اگر برای تسکین خارش خراش دهید، این نیز می تواند پوست شما را تحریک کند. اگر پوست شما به دلیل این تحریکات خام شود، ممکن است عفونت های دیگری ایجاد شود.

*     تغییرات پوستی. اگر برای مدت طولانی با شپش بدن آلوده شده اید، ممکن است تغییرات پوستی مانند ضخیم شدن و تغییر رنگ – به ویژه در اطراف کمر، کشاله ران یا بالای ران خود را تجربه کنید.

*     گسترش بیماری. شپش های بدن می توانند ناقل برخی از بیماری های باکتریایی مانند تیفوس، تب عود کننده یا تب سنگر باشند.

 

پیشگیری از شپش بدن

برای جلوگیری از هجوم شپش بدن، از تماس فیزیکی نزدیک یا به اشتراک گذاشتن رختخواب یا لباس با هرکسی که آلوده شده است خودداری کنید. حمام کردن منظم و تعویض لباس تمیز حداقل یک بار در هفته نیز ممکن است به جلوگیری و کنترل گسترش شپش بدن کمک کند.

 

تشخیص شپش بدن

شما یا پزشکتان معمولاً می‌توانید از طریق معاینه بصری بدن و لباس‌هایتان، آلودگی به شپش بدن را تأیید کنید. وجود تخم و شپش متحرک آلودگی را تایید می کند.

 

درمان شپش

شپش بدن در درجه اول با شستن کامل خود و هرگونه اقلام آلوده با آب گرم و صابون و خشک کردن لباس و ملافه در خشک کن ماشینی با استفاده از چرخه گرم درمان می شود. خشکشویی و اتو کردن لباس هایی که قابل شستشو نیستند نیز موثر است.

اگر این اقدامات جواب نداد، می توانید از لوسیون یا شامپوی بدون نسخه استفاده کنید که دارای ۱٪ پرمترین (Nix) یا پیرترین است. اگر باز هم جواب نداد، پزشک می‌تواند لوسیون نسخه‌ای تهیه کند. محصولات شپش کش می توانند برای انسان سمی باشند، بنابراین دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید.

 

خودمراقبتی

معمولاً می‌توانید با تمیز کردن خود و هر وسیله شخصی که ممکن است آلوده باشد، از شر شپش خلاص شوید. ملافه‌ها، لباس‌ها و حوله‌های آلوده را با آب گرم و صابون – حداقل ۵۴ درجه سانتیگراد- بشویید و حداقل ۲۰ دقیقه روی حرارت بالا خشک کنید.

لباس هایی که شسته نمی شوند می توانند خشک شوند و اتو شوند.

اقلامی که قابل شستشو یا خشک کردن نیستند باید در یک کیسه پلاستیکی بسته شوند و به مدت دو هفته در یک منطقه گرم نگهداری شوند. تشک ها، کاناپه ها و سایر وسایل روکش شده باید به صورت گرم اتو شوند یا با محصولات شپش کش اسپری شوند تا تخم ها از درزها پاک شوند. از قرار گرفتن در معرض اقلام آلوده باید به مدت دو هفته اجتناب شود.

 

آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک

اگر نمی توانید به تنهایی از شر شپش های بدن خلاص شوید، ممکن است لازم باشد با پزشک خانواده خود صحبت کنید.

 

آنچه شما می توانید انجام دهید

قبل از قرار ملاقات، ممکن است بخواهید پاسخ سوالات زیر را بنویسید:

*     فکر می کنید چند وقت است که شپش بدن دارید؟

*     علائم شما چیست؟

*     چگونه به شپش بدن آلوده شدید؟

*     آیا از زمانی که متوجه شپش بدن شده اید با دیگران در تماس بوده اید؟ چه درمان هایی را امتحان کرده اید؟

*     آیا بیماری های مزمنی دارید؟

*     چه داروها و مکمل هایی مصرف می کنید؟

 

از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید

در طول معاینه جسمی، پزشک پوست شما و درزهای لباس شما را معاینه می کند.

لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما

 

ادامه مطلب

پزشکی

ادرار خونی یا هماچوری؛ از تشخیص تا درمان

منتشر شده

در

توسط

خلاصه

ادرار خونی یا هماچوری چیست؟ دیدن ادرار خونی (blood in urine) می‌تواند ترسناک باشد که هماچوری (hematuria) نیز نامیده می‌شود. در بسیاری از موارد، علت بی ضرر است. اما وجود خون در ادرار نیز می‌تواند نشانه یک بیماری جدی باشد.

اگر بتوانید خون را ببینید، هماچوری ناخالص (هماچوری گروس) نامیده می‌شود. خونی که با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شود، هماچوری میکروسکوپی نامیده می‌شود. این مقدار آنقدر ناچیز است که وقتی آزمایشگاه ادرار را آزمایش می‌کند فقط زیر میکروسکوپ قابل مشاهده است. در هر صورت، مهم است که دلیل خونریزی را کشف کنید.

درمان بستگی به علت دارد.

 

علائم ادرار خونی

خون در ادرار ممکن است صورتی، قرمز یا کولا به نظر برسد. گلبول‌های قرمز باعث تغییر رنگ ادرار می‌شوند. فقط مقدار کمی خون لازم است تا ادرار قرمز شود.

خونریزی اغلب دردناک نیست. اما اگر لخته‌های خون از طریق ادرار دفع شوند، ممکن است آسیب برسانند.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

هر زمان که ادرار به نظر می‌رسد ممکن است خون در آن وجود داشته باشد، به یک پزشک مراجعه کنید.

ادرار قرمز همیشه توسط گلبول‌های قرمز ایجاد نمی‌شود. برخی از داروها می‌توانند باعث قرمز شدن ادرار شوند، مانند دارویی به نام فنازوپیریدین که علائم مجاری ادراری را کاهش می‌دهد. برخی غذاها نیز می‌توانند ادرار را قرمز کنند، از جمله چغندر و ریواس.

تشخیص اینکه آیا تغییر رنگ ادرار ناشی از خون است یا خیر می‌تواند سخت باشد. به همین دلیل است که همیشه بهتر است معاینه شوید.

 

دلایل ادرار خونی

بیماری ادرار خونی یا هماچوری زمانی اتفاق می‌افتد که کلیه‌ها یا سایر قسمت‌های دستگاه ادراری اجازه می‌دهند سلول‌های خونی به داخل ادرار نشت کنند. مشکلات مختلف می‌تواند باعث این نشت شود، از جمله:

* عفونت‌های دستگاه ادراری (UTIs). اینها زمانی اتفاق می‌افتند که باکتری وارد لوله‌ای می‌شود که از طریق آن ادرار از بدن خارج می‌شود که مجرای ادرار نام دارد. سپس باکتری‌ها در مثانه تکثیر می‌شوند. UTI می‌تواند باعث خونریزی شود که ادرار را قرمز، صورتی یا قهوه ای می‌کند. با عفونت ادراری، ممکن است میل شدیدی برای ادرار کردن داشته باشید که برای مدت طولانی ادامه دارد. ممکن است هنگام ادرار کردن دچار درد و سوزش شوید. ممکن است ادرار شما نیز بوی بسیار قوی داشته باشد.

* عفونت کلیه. این نوع عفونت ادراری نیز پیلونفریت نامیده می‌شود. زمانی که باکتری‌ها از جریان خون وارد کلیه‌ها می‌شوند، عفونت‌های کلیه ممکن است اتفاق بیفتد. عفونت‌ها همچنین می‌توانند زمانی اتفاق بیفتند که باکتری‌ها از یک جفت لوله که کلیه‌ها را به مثانه متصل می‌کنند، به نام حالب، به کلیه‌ها منتقل می‌شوند. عفونت‌های کلیه می‌توانند همان علائم مرتبط با ادرار را ایجاد کنند که سایر عفونت‌های ادراری می‌توانند ایجاد کنند. اما احتمال ایجاد تب و درد در ناحیه پشت، پهلو یا کشاله ران بیشتر است.

* سنگ مثانه یا کلیه. مواد معدنی موجود در ادرار می‌توانند کریستال‌هایی را روی دیواره کلیه‌ها یا مثانه تشکیل دهند. با گذشت زمان، کریستال‌ها می‌توانند به سنگ‌های کوچک و سخت تبدیل شوند.

سنگ‌ها اغلب بدون درد هستند. اما اگر باعث انسداد شوند یا از طریق ادرار از بدن خارج شوند، می‌توانند صدمات زیادی داشته باشند. سنگ مثانه یا کلیه می‌تواند باعث خون در ادرار شود که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است و همچنین خونریزی که فقط در آزمایشگاه قابل مشاهده است.

* پروستات بزرگ‌شده. غده پروستات درست زیر مثانه است و قسمت بالایی مجرای ادرار را احاطه کرده است. اغلب در سنین میانسالی بزرگ‌تر می‌شود. سپس به مجرای ادرار فشار وارد می‌کند و تا حدی جریان ادرار را مسدود می‌کند. با بزرگ شدن پروستات، ممکن است در ادرار کردن، نیاز فوری یا دائمی به ادرار کردن، یا وجود خون در ادرار مشکل داشته باشید. عفونت پروستات که پروستاتیت نامیده می‌شود، می‌تواند علائم مشابهی ایجاد کند.

* بیماری کلیوی. وجود خون در ادرار که فقط در آزمایشگاه قابل مشاهده است، یکی از علائم شایع بیماری کلیوی به نام گلومرولونفریت است. با این بیماری، فیلترهای ریز در کلیه‌ها که مواد زائد را از خون خارج می‌کنند، ملتهب می‌شوند.

* گلومرولونفریت. این وضعیت ممکن است بخشی از یک بیماری باشد که کل بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، مانند دیابت. یا ممکن است به خودی خود اتفاق بیفتد.

* سرطان. وجود خون در ادرار که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است ممکن است نشانه سرطان پیشرفته کلیه، مثانه یا پروستات باشد. این سرطان‌ها ممکن است زودتر علائمی را ایجاد نکنند، زمانی که درمان‌ها می‌توانند بهتر عمل کنند.

*     بیماری‌های ارثی. یک بیماری ژنتیکی که بر گلبول‌های قرمز اثر می‌گذارد، به نام کم خونی داسی شکل، می‌تواند باعث ایجاد ادرار خونی شود. سلول‌های خونی می‌توانند قابل مشاهده یا بسیار کوچک باشند. وضعیتی که به رگ‌های خونی ریز در کلیه‌ها آسیب می‌زند، به نام سندرم آلپورت، همچنین می‌تواند باعث ادرار خونی شود.

*     آسیب کلیه. ضربه یا آسیب‌های دیگر به کلیه‌ها در اثر تصادف یا ورزش‌های تماسی می‌تواند باعث ظاهر شدن ادرار خونی شود.

*     داروها. داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید (سیتوکسان) و آنتی بیوتیک پنی سیلین با خون در ادرار مرتبط هستند. داروهایی که از لخته شدن خون جلوگیری می‌کنند نیز به خون در ادرار متصل می‌شوند. این داروها شامل داروهایی است که از چسبیدن سلول‌های خونی به نام پلاکت‌ها جلوگیری می‌کند، مانند مسکن آسپرین. داروهایی که خون را رقیق می‌کنند، مانند هپارین، نیز ممکن است علت باشد.

*     ورزش سخت. ادرار خونی ممکن است پس از انجام ورزش‌های تماسی مانند فوتبال ایجاد شود. ممکن است با آسیب مثانه ناشی از ضربه خوردن مرتبط باشد. خون در ادرار همچنین می‌تواند در ورزش‌های طولانی مدت مانند دوی ماراتن اتفاق بیفتد، اما دلیل آن کمتر مشخص است. ممکن است با آسیب مثانه یا دلایل دیگری که آسیبی به همراه ندارد مرتبط باشد. وقتی ورزش سخت باعث خون در ادرار می‌شود، ممکن است در عرض یک هفته خود به خود از بین برود.

اگر بعد از ورزش خون در ادرار خود مشاهده کردید، تصور نکنید که از ورزش است. به پزشک مراجعه کنید.

اغلب علت هماچوری ناشناخته است.

عوامل خطر

تقریباً هر کسی می‌تواند گلبول‌های قرمز در ادرار داشته باشد. این شامل کودکان و نوجوانان می‌شود. برخی از مواردی که می‌تواند خطر ادرار خونی را افزایش دهد عبارتند از:

*     سن. مردان میانسال و مسن ممکن است به دلیل بزرگ شدن غده پروستات به هماچوری مبتلا شوند. خطر برخی از سرطان‌ها که می‌توانند باعث خون در ادرار شوند نیز ممکن است پس از ۵۰ سالگی افزایش یابد.

*     عفونت مجاری ادراری. این یکی از مهم‌ترین علل خونی است که در ادرار کودکان دیده می‌شود.

*     سابقه خانوادگی. اگر یک یا چند نفر از اعضای خانواده بیماری کلیوی داشته باشند، احتمال وجود خون در ادرار ممکن است افزایش یابد.

*     داروهای خاص. برخی از مسکن‌ها، رقیق کننده‌های خون و آنتی بیوتیک ها می‌توانند خطر خون در ادرار را افزایش دهند.

*     ورزش سخت. “هماچوری دونده ماراتن” یکی از نام مستعار هماچوری است. ورزش‌های تماسی نیز می‌تواند خطر را افزایش دهد.

 

تشخیص ادرار خونی

این آزمایشات و معاینات نقش کلیدی در یافتن علت وجود خون در ادرار دارند:

*     معاینه بدنی. این معتیه شامل صحبت با یک پزشک در مورد سابقه سلامتی شما می‌شود.

*     آزمایشات ادرار. از اینها می‌توان برای تشخیص وجود خون در ادرار استفاده کرد. آنها همچنین می‌توانند هفته‌ها یا ماه‌ها بعد استفاده شوند تا ببینند آیا ادرار هنوز خون دارد یا خیر. آزمایش ادرار همچنین می‌تواند عفونت دستگاه ادراری یا مواد معدنی که باعث سنگ کلیه می‌شوند را بررسی کند.

*     تست‌های تصویربرداری. برای یافتن علت ادرار خونی اغلب به آزمایش تصویربرداری نیاز است. ممکن است به سی تی اسکن یا ام آر آی یا معاینه اولتراسوند نیاز داشته باشید.

*     سیستوسکوپی. یک پزشک یک لوله باریک مجهز به یک دوربین کوچک را به مثان

ه شما می‌زند تا علائم بیماری را بررسی کند.

گاهی اوقات علت ادرار خونی را نمی‌توان یافت. در این صورت، ممکن است به آزمایش‌های پیگیری منظم نیاز داشته باشید، عمدتاً اگر عوامل خطر سرطان مثانه را داشته باشید. این عوامل خطر شامل سیگار کشیدن، پرتودرمانی لگن یا قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی است.

 

درمان ادرار خونی

درمان هماچوری به یافتن علت آن بستگی دارد. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

*     مصرف داروهای آنتی بیوتیک برای از بین بردن عفونت ادراری.

*     آزمایش یک داروی تجویزی برای کوچک کردن بزرگی پروستات.

*     داشتن درمانی که از امواج صوتی برای شکستن سنگ‌های مثانه یا کلیه استفاده می‌کند.

در برخی موارد، نیازی به درمان نیست.

اگر تحت درمان قرار گرفتید، پس از آن به پزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که خون بیشتری در ادرار شما وجود ندارد.

 

آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک

می‌توانید با ویزیت توسط یک پزشک عمومی درمان خود شروع کنید. یا ممکن است به یک دکتر متخصص در اختلالات دستگاه ادراری ارجاع داده شوید که متخصص اورولوژیست نامیده می‌شود.

در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا برای قرار ملاقات خود آماده شوید.

 

آنچه شما می‌توانید انجام دهید

فهرستی از موارد زیر تهیه کنید

*     علائم شما هر گونه علائمی را درج کنید، حتی علائمی که به نظر می‌رسد به دلیل معاینه شما مرتبط نباشد. توجه داشته باشید که چه زمانی علائم شما شروع شد.

*     اطلاعات کلیدی پزشکی این شامل سایر شرایطی است که شما تحت درمان هستید. توجه داشته باشید که آیا بیماری‌های مثانه یا کلیه در خانواده شما نیز وجود دارد یا خیر.

*     تمام داروها، ویتامین‌ها یا سایر مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید. دوزهای هر کدام را در نظر بگیرید.

*     سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید.

 

برخی از سوالاتی که باید در مورد خون در ادرار پرسید عبارتند از:

*     چه چیزی ممکن است باعث علائم من شود؟

*     به چه آزمایشاتی نیاز دارم؟

*     این وضعیت چقدر ممکن است ادامه یابد؟

*     گزینه‌های درمانی من چیست؟

*     من بیماری‌های دیگری هم دارم. چگونه می‌توانم آنها را با هم مدیریت کنم؟

*     آیا بروشور یا مواد چاپی دیگری وجود دارد که بتوانم داشته باشم؟ مطالعه چه وب سایت‌هایی را پیشنهاد می‌کنید؟

هر سوال دیگری هم که به ذهن شما می‌رسد اما در فهرست بالا قرار ندارد را از دکتر بپرسید.

 

از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید

پزشک شما احتمالاً از شما سؤالاتی می‌پرسد، مانند:

*     آیا هنگام ادرار کردن درد دارید؟

*     آیا فقط گاهی یا همیشه خون در ادرار خود می‌بینید؟

*     چه زمانی در ادرار خود خون می‌بینید – وقتی شروع به ادرار می‌کنید، در انتهای جریان ادرار یا در تمام مدت ادرار کردن؟

*     آیا هنگام ادرار کردن، لخته‌های خون نیز دفع می‌شود؟ چه اندازه و چه شکلی هستند؟

*     آیا سیگار می‌کشید؟

*     آیا در حین کار در معرض مواد شیمیایی هستید؟ چه نوع‌هایی؟

*     آیا پرتودرمانی داشته اید؟

لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما

 

 

ادامه مطلب

پزشکی

مجرای اشک مسدود شده؛ از تشخیص تا درمان

منتشر شده

در

توسط

خلاصه

مجرای اشک مسدود شده چیست؟ هنگامی که شما دچار مجرای اشک مسدود شده (blocked tear duct) هستید، اشک شما نمی‌تواند به طور طبیعی تخلیه شود و باعث می‌شود که چشمی پر آب و سوزش داشته باشید. این وضعیت به دلیل انسداد جزئی یا کامل در سیستم تخلیه اشک ایجاد می‌شود.

 

غدد اشک آور و مجاری اشک

غدد اشکی که در بالای هر کره چشم قرار دارند، به نام غدد اشکی، به طور مداوم مایع اشکی را تامین می‌کنند که هر بار که پلک‌های خود را پلک می‌زنید، از سطح چشم پاک می‌شود. مایع اضافی از طریق مجاری اشکی به داخل بینی تخلیه می‌شود.

مسدود شدن مجرای اشک در نوزادان شایع است. این وضعیت معمولاً بدون هیچ درمانی در سال اول زندگی بهبود می‌یابد. در بزرگسالان مسدود شدن مجرای اشک ممکن است به دلیل آسیب، عفونت یا به ندرت تومور باشد.

مسدود شدن مجرای اشک تقریباً همیشه قابل اصلاح است. درمان بستگی به علت انسداد و سن فرد مبتلا دارد.

 

علائم مجرای اشک مسدود شده

علائم مجرای اشک مسدود شده عبارتند از:

*     پارگی بیش از حد

*     قرمزی قسمت سفید چشم

*     عفونت یا التهاب مکرر چشم، معروف به چشم صورتی

*     تورم دردناک در نزدیکی گوشه داخلی چشم

*     پوسته شدن پلک‌ها

*     ترشحات مخاطی یا چرک از پلک‌ها و سطح چشم

*     تاری دید

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر به مدت چند روز به طور مداوم اشک می‌ریزید یا اگر چشم شما مکرراً یا به طور مداوم عفونت می‌کند، به پزشک خود مراجعه کنید. مسدود شدن مجرای اشک ممکن است در اثر فشار تومور بر روی سیستم تخلیه اشک ایجاد شود. شناسایی زودهنگام تومور می‌تواند گزینه‌های درمانی بیشتری به شما بدهد.

دلایل مجرای اشک مسدود شده

انسداد مجاری اشکی ممکن است در هر سنی از تولد تا بزرگسالی اتفاق بیفتد. علل عبارتند از:

*     انسداد مادرزادی. بسیاری از نوزادان با مجرای اشک بسته به دنیا می‌آیند. سیستم تخلیه اشک ممکن است به طور کامل توسعه نیافته یا ممکن است یک ناهنجاری مجرای وجود داشته باشد. اغلب یک غشای بافت نازک روی دهانه ای باقی می‌ماند که به داخل بینی تخلیه می‌شود که به آن مجرای اشکی بینی می‌گویند.

*     تغییرات مرتبط با سن. با افزایش سن، منافذ کوچکی که اشک‌ها را تخلیه می‌کنند، به نام پونکتا، باریک‌تر می‌شوند و باعث انسداد می‌شوند.

*     عفونت یا التهاب. عفونت یا التهاب طولانی مدت چشم‌ها، سیستم تخلیه اشک یا بینی می‌تواند باعث مسدود شدن مجاری اشک شود.

*     جراحت یا تروما. آسیب به صورت شما می‌تواند باعث آسیب استخوان یا زخم در نزدیکی سیستم زهکشی شود و بر جریان معمولی اشک از طریق مجاری تأثیر بگذارد. حتی ذرات کوچک کثیفی یا سلول‌های شل پوستی که در مجرای مجرای آن قرار گرفته‌اند می‌توانند باعث انسداد شوند.

*     تومور. تومور در بینی یا هر جایی در امتداد سیستم تخلیه اشک می‌تواند باعث انسداد شود.

قطره چشم به ندرت، استفاده طولانی مدت از برخی داروها، مانند قطره‌های چشمی که برای درمان گلوکوم استفاده می‌شود، می‌تواند باعث مسدود شدن مجرای اشک شود.

*     درمان‌های مربوط به سرطان. مسدود شدن مجرای اشکی یکی از عوارض جانبی احتمالی داروهای شیمی درمانی و پرتودرمانی برای سرطان است.

 

نحوه عملکرد سیستم تخلیه اشک

غدد اشکی بیشتر اشک شما را تولید می‌کنند. این غدد در داخل پلک‌های فوقانی بالای هر چشم قرار دارند. به طور معمول، اشک از غدد اشکی روی سطح چشم شما جاری می‌شود. اشک‌ها در گوشه‌های داخلی پلک‌های بالا و پایین به منافذی به نام پونکتا تخلیه می‌شوند.

پونکتاها به کانال‌های کوچکی به نام کانالیکولی منتهی می‌شوند. Canaliculi اشک را به یک کیسه به مخزنی در کنار بینی به نام کیسه اشکی منتقل می‌کند. از آنجا اشک از مجرای نازکریمال عبور می‌کند و به داخل بینی شما تخلیه می‌شود. پس از ورود به بینی، اشک دوباره جذب می‌شود.

انسداد می‌تواند در هر نقطه ای از سیستم تخلیه اشک، از نقطه نقطه تا بینی شما رخ دهد. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، اشک‌های شما به درستی تخلیه نمی‌شوند و باعث آبریزش چشم می‌شوند و خطر عفونت و التهاب چشم را افزایش می‌دهند.

 

عوامل خطر

برخی عوامل خطر ابتلا مجرای اشک مسدود شده را افزایش می‌دهند:

*     سن. افراد مسن به دلیل تغییرات مرتبط با افزایش سن در معرض افزایش خطر ابتلا به انسداد مجاری اشکی هستند.

*     التهاب مزمن چشم. اگر چشمان شما به طور مداوم تحریک، قرمز و ملتهب است، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مجرای اشک مسدود شده هستید.

*     جراحی قبلی. جراحی قبلی چشم، پلک، بینی یا سینوس ممکن است باعث ایجاد مقداری اسکار در سیستم مجرای شود که احتمالاً بعداً منجر به مسدود شدن مجرای اشک می‌شود.

*     گلوکوم. داروهای ضد گلوکوم اغلب به صورت موضعی روی چشم استفاده می‌شود. اگر از این یا سایر داروهای موضعی چشم استفاده کرده اید، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مجرای اشک انسداد هستید.

*     درمان سرطان قبلی. اگر برای درمان سرطان پرتودرمانی یا شیمی درمانی انجام داده اید، به خصوص اگر پرتوها روی صورت یا سر شما متمرکز شده باشد، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مجرای اشکی مسدود شده هستید.

 

عوارض مجرای اشک مسدود شده

از آنجایی که اشک‌های شما آنطور که باید تخلیه نمی‌شوند، اشک‌هایی که در سیستم زهکشی باقی می‌مانند راکد می‌شوند. این باعث رشد باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها می‌شود که می‌تواند منجر به عفونت و التهاب مکرر چشم شود.

هر بخشی از سیستم تخلیه اشک، از جمله غشای شفاف روی سطح چشم شما به نام ملتحمه، ممکن است به دلیل مسدود شدن مجرای اشک عفونی یا ملتهب شود.

 

پیشگیری از مجرای اشک مسدود شده

برای کاهش خطر ابتلا به انسداد مجرای اشکی در سنین بالاتر، درمان فوری التهاب یا عفونت چشم را دریافت کنید. برای جلوگیری از عفونت چشم در وهله اول این نکات را دنبال کنید:

*     دست‌های خود را به طور کامل و مرتب بشویید.

*     سعی کنید چشم‌های خود را مالش ندهید.

*     مدام خط چشم و ریمل خود را تعویض کنید. هرگز این لوازم آرایش را با دیگران به اشتراک نگذارید.

*     اگر از لنزهای تماسی استفاده می‌کنید، آنها را طبق توصیه‌های ارائه شده توسط سازنده و متخصص مراقبت از چشم خود تمیز نگه دارید.

 

تشخیص

برای تشخیص مجرای اشک مسدود شده در شما، پزشک با شما در مورد علائم شما صحبت می‌کند، چشمان شما را معاینه می‌کند و چند آزمایش انجام می‌دهد. پزشک شما همچنین داخل بینی شما را بررسی می‌کند تا مشخص کند که آیا اختلالات ساختاری مجاری بینی شما باعث انسداد شده است یا خیر. اگر ارائه دهنده شما مشکوک به مسدود شدن مجرای اشک باشد، ممکن است آزمایش‌های دیگری را برای یافتن محل انسداد انجام دهید.

آزمایش‌هایی که برای تشخیص انسداد مجرای اشکی استفاده می‌شوند عبارتند از:

 

*     تست تخلیه اشک. این آزمایش سرعت تخلیه اشک‌های شما را اندازه گیری می‌کند. یک قطره از رنگ مخصوص روی سطح هر چشم قرار می‌گیرد. اگر بعد از پنج دقیقه بیشتر رنگ هنوز روی سطح چشم شما باشد، ممکن است مجرای اشک مسدود شده داشته باشید.

*     شستشو و کاوشگری. پزشک شما ممکن است یک محلول نمکی را از طریق سیستم تخلیه اشک شما بشویید تا میزان تخلیه آن را بررسی کند. یا ممکن است یک ابزار باریک از طریق سوراخ‌های زهکشی کوچک گوشه درب به نام پونکتا وارد شود تا انسداد را بررسی کند. در برخی موارد این کاوش ممکن است حتی مشکل را برطرف کند.

*     آزمایش‌های تصویربرداری چشم. برای این روش‌ها، یک رنگ کنتراست از سوراخ گوشه پلک شما از طریق سیستم تخلیه اشک شما عبور داده می‌شود. سپس از اشعه ایکس، توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) برای یافتن محل و علت انسداد استفاده می‌شود.

 

درمان مجرای اشک مسدود شده

درمان شما بستگی به این دارد که چه چیزی باعث مسدود شدن مجرای اشکی شده است. ممکن است برای اصلاح مشکل به بیش از یک روش نیاز داشته باشید. اگر تومور باعث مسدود شدن مجرای اشکی شما شده باشد، درمان بر روی علت تومور متمرکز خواهد شد. ممکن است جراحی برای برداشتن تومور انجام شود، یا پزشک شما ممکن است استفاده از درمان‌های دیگر را برای کوچک کردن آن توصیه کند.

*     داروها. برای مبارزه با عفونت اگر پزشک شما مشکوک به وجود عفونت باشد، ممکن است قطره یا قرص‌های آنتی بیوتیکی برای چشم تجویز شود.

*     مراقب باشید و صبر کنید یا ماساژ دهید. نوزادانی که با مجرای اشکی مسدود شده متولد می‌شوند، اغلب بدون هیچ درمانی بهتر می‌شوند. این می‌تواند با بلوغ سیستم زهکشی در چند ماه اول زندگی اتفاق بیفتد. اغلب یک غشای بافت نازک روی دهانه ای باقی می‌ماند که به داخل بینی تخلیه می‌شود که به آن مجرای اشکی بینی می‌گویند. اگر مجرای اشک مسدود شده کودک شما بهبود نیابد، پزشک ممکن است یک تکنیک ماساژ ویژه را برای کمک به باز کردن غشاء به شما آموزش دهد.

*     اگر آسیبی به صورت شما وارد شده است که باعث انسداد مجاری اشکی شده است، ممکن است ارائه دهنده شما به شما پیشنهاد دهد که چند ماه منتظر بمانید تا ببیند آیا با بهبودی آسیب، وضعیت بهبود می‌یابد یا خیر. با کاهش تورم، مجاری اشک شما ممکن است خود به خود باز شوند.

*     اتساع، پروب و گرگرفتگی. برای نوزادان، این روش تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. پزشک دهانه‌های پونکتال را با ابزار اتساع ویژه بزرگ می‌کند. سپس یک کاوشگر نازک از طریق سوراخ و به سیستم تخلیه اشک وارد می‌شود.

*     برای بزرگسالانی که سوراخ‌های تا حدی باریک شده‌اند، ممکن است پزشک با یک پروب کوچک، آن را گشاد کرده و سپس مجرای اشکی را شستشو دهد. به این می‌گویند آبیاری. آبیاری یک روش سرپایی ساده است که اغلب حداقل تسکین موقتی را فراهم می‌کند.

*     استنت گذاری یا لوله گذاری این روش معمولاً با استفاده از بیهوشی عمومی انجام می‌شود. یک لوله نازک، ساخته شده از سیلیکون یا پلی اورتان، از طریق یک یا هر دو نقطه در گوشه پلک شما رد می‌شود. سپس این لوله‌ها از طریق سیستم تخلیه اشک به بینی شما می‌گذرد. یک حلقه کوچک از لوله در گوشه چشم شما قابل مشاهده خواهد بود، و لوله‌ها معمولاً برای حدود سه ماه قبل از برداشتن باقی می‌مانند. عوارض احتمالی شامل التهاب ناشی از وجود لوله است.

*     اتساع کاتتر بالونی. اگر درمان‌های دیگر مؤثر نبوده یا انسداد عود کرده است، ممکن است از این روش استفاده شود. این معمولاً برای نوزادان و کودکان نوپا موثر است و همچنین ممکن است در بزرگسالان با انسداد نسبی استفاده شود. ابتدا یک بیهوشی عمومی تحویل داده می‌شود. سپس ارائه دهنده لوله ای به نام کاتتر را از طریق انسداد مجرای اشکی در بینی می‌گذراند. این لوله یک بالون تخلیه شده را روی نوک نگه می‌دارد. سپس بالون چند بار باد و تخلیه می‌شود تا انسداد باز شود.

 

عمل جراحی

جراحی که معمولاً برای درمان مجاری اشکی مسدود شده استفاده می‌شود داکریوسیستورینوستومی (dacryocystorhinostomy) نامیده می‌شود. این روش مسیری را باز می‌کند تا اشک دوباره از بینی شما خارج شود. به شما یک بیهوشی عمومی یا یک بی حسی موضعی در صورتی که به صورت سرپایی انجام شود، داده می‌شود.

مراحل این روش بسته به محل دقیق و میزان انسداد شما و همچنین تجربه و ترجیحات جراح شما متفاوت است.

*     خارجی. با داکریوسیستورینوستومی خارجی، جراح شما برشی را در کناره بینی، نزدیک کیسه اشکی ایجاد می‌کند. پس از اتصال کیسه اشکی به حفره بینی و قرار دادن استنت در مجرای جدید، جراح برش پوست را با چند بخیه می‌بندد.

*     آندوسکوپی یا اندونازال. با این روش، جراح شما از یک دوربین میکروسکوپی و سایر ابزارهای ریز استفاده می‌کند که از طریق دهانه بینی به سیستم مجرای شما وارد می‌شود. این روش نیازی به برش ندارد بنابراین هیچ جای زخمی باقی نمی‌گذارد. اما میزان موفقیت به اندازه روش خارجی بالا نیست.

پس از جراحی، از اسپری ضد احتقان بینی و قطره‌های چشمی برای جلوگیری از عفونت و کاهش التهاب استفاده خواهید کرد. پس از ۶ تا ۱۲ هفته، برای برداشتن هر گونه استنتی که برای باز نگه داشتن کانال جدید در طول فرآیند بهبودی استفاده می‌شود، به مطب ارائه دهنده خود باز خواهید گشت.

 

آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک

می‌توانید با مراجعه به ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی اولیه خود شروع کنید. پس از آن ممکن است به پزشک متخصص در درمان اختلالات چشمی به نام چشم پزشک ارجاع داده شوید. در برخی موارد، چشم پزشک ممکن است شما را به فردی ارجاع دهد که در جراحی پلاستیک چشم تخصص دارد.

در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا برای قرار ملاقات خود آماده شوید.

 

آنچه شما می‌توانید انجام دهید

قبل از قرار ملاقات خود فهرستی از موارد زیر تهیه کنید:

*     علائمی که داشته اید، از جمله علائمی که ممکن است به دلیل تعیین وقت ملاقات نامرتبط به نظر برسد.

*     تمام داروها، ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید، از جمله دوزهای مصرفی.

*     هر قطره چشمی که مصرف کرده اید.

*     سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید.

 

برای یک مجرای اشکی مسدود شده، برخی از سوالات اساسی که باید بپرسید عبارتند از:

*     محتمل‌ترین علت علائم من چیست؟

*     آیا دلایل احتمالی دیگری وجود دارد؟

*     آیا به هیچ آزمایشی نیاز دارم؟

*     وضعیت من چقدر طول خواهد کشید؟

*     چه درمان‌هایی در دسترس است و کدام را توصیه می‌کنید؟

*     چه عوارض جانبی می‌توانم از درمان انتظار داشته باشم؟

*     آیا این وضعیت به اختلال پزشکی دیگری مرتبط است؟

*     اگر کاری برای اصلاح این مشکل انجام ندهم، چه خطراتی برای بینایی من دارد؟

*     آیا بروشور یا مطالب چاپی دیگری دارید که بتوانم با خودم ببرم؟ مطالعه چه وب سایت‌هایی را پیشنهاد می‌کنید؟

 

از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید

پزشک شما احتمالاً تعدادی سؤال از شما می‌پرسد، مانند:

*     علائم شما از چه زمانی شروع شد؟

*     آیا علائم خود را همیشه تجربه می‌کنید یا می‌آیند و می‌روند؟

*     آیا چیزی علائم شما را تسکین می‌دهد؟

*     آیا برای این مشکل از قطره چشمی استفاده کرده اید؟

*     آیا قبلاً چشم یا پلک خود را جراحی کرده اید؟

*     آیا ضربه به صورت، جراحات، پرتودرمانی یا جراحی داشته اید؟

*     آیا تا به حال به بیماری‌های عصبی صورت مانند فلج بل مبتلا شده اید؟

*     آیا مشکلات پزشکی مانند دیابت یا اختلالات پوستی طولانی مدت مانند درماتیت آتوپیک دارید؟

*     آیا تا به حال به اختلال تیروئید مبتلا شده اید؟

*     آیا از لنزهای تماسی استفاده می‌کنید؟ آیا در گذشته از آنها استفاده کرده اید؟

لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما

ادامه مطلب

برترین ها