پزشکی
اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) یا Amyotrophic lateral sclerosis

بررسی اجمالی
بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک چیست؟ بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یا ALS که به انگلیسی به آن Amyotrophic lateral sclerosis میگویند، یک بیماری پیشرونده سیستم عصبی است که سلولهای عصبی مغز و نخاع را تحتتأثیر قرار میدهد و باعث از دست رفتن کنترل عضلانی میشود.
بیماری ALS اغلب پس از بیمار شدن لو گریک که یک بازیکن بیس بال بود به این نام هم نامیده میشود. پزشکان معمولاً نمیدانند دلیل بیماری ALS چیست. برخی موارد ارثی هستند.
بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک اغلب با لرزش و ضعف عضلانی در یک برزخ یا گفتار نامفهوم آغاز میشود. در نهایت بیماری ALS بر کنترل عضلات مورد نیاز برای حرکت، صحبتکردن، خوردن و نفس کشیدن تأثیر میگذارد. درمان بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک هنوز مشخص نیست و هیچ درمانی برای این بیماری کشنده وجود ندارد.
فهرست محتوا
علائم
علائم و نشانههای اسکلروز جانبی آمیوتروفیک بسته به اینکه کدام نورونها تحتتأثیر قرار میگیرند، از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. بهطور کلی این بیماری با ضعف عضلانی آغاز میشود که در طول زمان گسترش مییابد و بدتر میشود. علائم و نشانههای ALS ممکن است شامل موارد زیر باشند:
* راه رفتن یا انجام فعالیتهای عادی روزانه بهشکل دشوار
* سکندری خوردن و افتادن
* ضعف در پاها، پاها یا قوزک پا
* ضعف دست یا بی دقتی در به کار گیری از دستها
* گفتار نامفهوم یا مشکل در بلع
* گرفتگی عضلات و جمع شدن بازوها، شانهها و زبان
* گریه، خندیدن یا خمیازه کشیدن بیموقع
* تغییرات شناختی و رفتاری
ALS اغلب در دستها، پاها یا اندامها شروع میشود و سپس به سایر بخشهای بدن شما گسترش مییابد. با پیشرفت بیماری و از بین رفتن سلولهای عصبی، ماهیچههای شما ضعیفتر میشوند. این امر در نهایت بر جویدن، بلع، صحبتکردن و تنفس تأثیر میگذارد.
بهطور کلی هیچ دردی در مراحل اولیه اسکلروز جانبی آمیوتروفیک وجود ندارد و درد در مراحل بعدی غیرمعمول است. بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک معمولاً بر کنترل مثانه یا حواس شما تأثیر نمیگذارد.
دلایل ALS
بیماری ALS بر سلولهای عصبی که حرکات ماهیچهای ارادی مانند راه رفتن و صحبتکردن را کنترل میکنند، تأثیر میگذارد. ALS باعث میشود که نورونهای حرکتی بهتدریج تخریب شوند و سپس از بین بروند. نورونهای حرکتی از مغز به نخاع تا ماهیچههای سراسر بدن گسترش مییابند. هنگامی که نورونهای حرکتی آسیب میبینند، ارسال پیام به ماهیچهها را متوقف میکنند، بنابراین ماهیچهها نمیتوانند عمل کنند.
اگر سؤال شما این است که آیا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک ارثی است، باید بگوییم که در ۵ تا ۱۰ درصد از افراد این بیماری به ارث میرسد. محققان به مطالعه علل احتمالی ALS ادامه میدهند. بیشتر نظریهها بر تعامل پیچیده بین عوامل ژنتیکی و محیطی متمرکز هستند.
عوامل خطر ALS
عوامل خطر ایجاد شده برای ALS عبارتند از:
* وراثت: ۵ تا ۱۰ درصد از افراد مبتلا به ALS آن را به ارث بردهاند (ALS خانوادگی). در بیشتر افراد مبتلا به اسکلروز جانبی آمیوتروفیک خانوادگی، فرزندان آنها ۵۰ تا ۵۰ درصد شانس ابتلا به این بیماری را دارند.
* سن: خطر ALS با افزایش سن افزایش مییابد و بین سنین ۴۰ تا ۶۰ سالگی شایعتر است.
* جنسیت: قبل از سن ۶۵ سالگی، مردان کمی بیشتر نسبت به زنان مبتلا به ALS میشوند. این تفاوت جنسی پس از سن ۷۰ سالگی از بین میرود.
* ژنتیک: برخی مطالعات با بررسی کل ژنوم انسان، شباهتهای زیادی در تغییرات ژنتیکی افراد مبتلا به ALS خانوادگی و برخی افراد مبتلا به ALS غیر ارثی پیدا کردند. این تغییرات ژنتیکی ممکن است افراد را مستعد ابتلا به ALS کند.
عوامل محیطی مانند موارد زیر ممکن است ALS را تحریک کند.
* سیگار کشیدن: سیگار کشیدن تنها عامل خطر محیطی محتمل برای ALS است. به نظر میرسد این خطر برای زنان، بهویژه پس از یائسگی، بیشتر باشد.
* قرار گرفتن در معرض سموم محیطی: برخی شواهد نشانمیدهد که قرار گرفتن در معرض سرب یا مواد دیگر در محل کار یا خانه ممکن است با ابتلا به ALS مرتبط باشد. مطالعات زیادی انجام شدهاست، اما هیچ عامل یا ماده شیمیایی بهطور مداوم با ALS در ارتباط نبوده است.
* خدمات نظامی: مطالعات نشانمیدهد که افرادی که در ارتش خدمت کردهاند در معرض خطر بالاتر اسکلروز جانبی آمیوتروفیک هستند. مشخص نیست که چه چیزی در خدمات نظامی ممکن است باعث ایجاد ALS شود. اینکار ممکن است شامل قرار گرفتن در معرض فلزات یا مواد شیمیایی خاص، جراحتهای آسیبزا، عفونتهای ویروسی، و فشار شدید باشد.
عوارض
با پیشرفت بیماری، عوارض اسکلروز جانبی آمیوتروفیک خود را نشانمیدهد:
مشکلات تنفسی
با گذشت زمان، ALS ماهیچههایی را که برای تنفس استفاده میکنید فلج میسازد. ممکن است به دستگاهی برای کمک به تنفس در شب نیاز داشته باشید، شبیه به چیزی که فرد مبتلا به آپنه خواب ممکن است بر روی صورت خود بگذارد. بهعنوانمثال، ممکن است به شما یک دستگاه فشار مثبت راه هوایی دو سطحی (BiPAP) داده شود تا به تنفس شما در شب کمک کند. این نوع دستگاه تنفسی از طریق ماسک پوشیده شده بر روی بینی، دهان یا هر دو طرف از تنفس شما پشتیبانی میکند.
برخی از افراد مبتلا به ALS پیشرفته تصمیم میگیرند که برای استفاده تمام وقت از دستگاه تنفس که ریههای آنها را باد میکند، یک تراکئوستومی – یک سوراخ جراحی در جلوی گردن منتهی به لوله هوا (نای) – انجام دهند.
شایعترین علت مرگ برای افراد مبتلا به اسکلروز جانبی آمیوتروفیک نارسایی تنفسی است. بهطور متوسط مرگ در عرض ۳ تا ۵ سال پس از شروع علائم رخ میدهد. با این حال، برخی از افراد مبتلا به بیماری ALS ۱۰ سال یا بیشتر عمر میکنند.
مشکلات در صحبتکردن
بیشتر افراد مبتلا به ALS در صحبتکردن دچار مشکل میشوند. این مشکل معمولاً بهصورت گاه و بیگاه شروع شده اما در ادامه شدیدتر میشود. صحبتکردن در نهایت برای دیگران دشوار میشود و افراد مبتلا به ALS اغلب برای برقراری ارتباط به فناوریهای ارتباطی دیگر متکی هستند.
مشکلات در خوردن
افراد مبتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک میتوانند دچار سوء تغذیه و کم آبی ناشی از آسیب به ماهیچههایی شوند که بلع را کنترل میکنند. آنها همچنین در معرض خطر بیشتری برای وارد کردن غذا، مایعات یا بزاق به ریهها هستند که میتواند باعث ذاتالریه شود. یک لوله تغذیه میتواند این خطرات را کاهش دهد و از رفع کم آبی و تغذیه مناسب در آنها اطمینان حاصل کند.
زوال عقل
برخی از افراد مبتلا به ALS با حافظه و تصمیم گیری مشکل دارند و در نهایت برخی از آنها بهنوعی از زوال عقل به نام زوال عقل پیشانی گیجگاهی مبتلا میشوند.
تشخیص
تشخیص اسکلروز جانبی آمیوتروفیک در همان مراحل ابتدایی دشوار است زیرا میتواند علائم آن همانند سایر بیماریهای عصبی باشد.
* الکترومیوگرافی (EMG): پزشک شما یک الکترود سوزنی را از طریق پوست شما به ماهیچههای مختلف وارد میکند. این آزمایش فعالیت الکتریکی ماهیچههای شما را در هنگام انقباض و در هنگام استراحت ارزیابی میکند.
ناهنجاریهای موجود در ماهیچههای که در EMG دیدهمیشود میتواند به پزشکان در تشخیص یا رد بیماری ALS کمک کند.
* مطالعه هدایت عصبی: این مطالعه توانایی اعصاب شما در ارسالایمپالسها یا تکانهها به ماهیچههای مناطق مختلف بدن را اندازه گیری میکند. این آزمایش میتواند تعیین کند که آیا شما آسیب عصبی دارید یا بیماریهای خاص ماهیچهای یا عصبی.
* MRI: با استفاده از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قدرتمند، MRI تصاویر دقیقی از مغز و نخاع شما تولید میکند. MRI میتواند تومورهای نخاعی، بیرون زدگی دیسکها در گردن یا دیگر بیماریهایی که ممکن است باعث بروز علائم شما شوند را نشان دهد.
* آزمایش خون و ادرار: تجزیه و تحلیل نمونههای خون و ادرار در آزمایشگاه ممکن است به پزشک شما کمک کند تا سایر علل احتمالی علائم و نشانههای شما را از بین ببرد.
* بزل مایع مغزی نخاعی (سوراخ کمری): اینکار شامل برداشتن نمونهای از مایع نخاعی شما برای آزمایش آزمایشگاهی با استفاده از سوزن کوچکی است که بین دو مهره در قسمت تحتانی کمر قرار میگیرد.
* بیوپسی عضلانی: اگر پزشک شما معتقد باشد که ممکن است بهجای اسکلروز جانبی آمیوتروفیک دچار یک بیماری عضلانی باشید، ممکن است تحت بیوپسی عضلانی قرار بگیرید. در حالی که تحت بیهوشی موضعی هستید، بخش کوچکی از ماهیچه شما برداشته میشود و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده میشود.
درمان
انواع درمان اسکلروز جانبی آمیوتروفیک نمیتوانند آسیب اسکلروز جانبی آمیوتروفیک را معکوس کنند، اما میتوانند پیشرفت علائم را کند سازند، از عوارض جلوگیری نمایند، و زندگی شما را راحتتر و مستقلتر کنند.
شما ممکن است به یک تیم یکپارچه از پزشکان آموزش دیده در بسیاری از زمینهها و سایر متخصصان پزشکی برای ارائه مراقبتهای خود نیاز داشته باشید. اینکار ممکن است بقای شما را طولانی کند و کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد.
تیم پزشکی شما به شما کمک میکند تا درمانهای مناسب را برای خود انتخاب کنید. شما حق انتخاب یا رد هر یک از درمانهای پیشنهادی را دارید.
داروها
سازمان غذا و داروی آمریکا سه دارو را برای درمان ALS تایید کردهاست:
* Riluzole (Rilutek, Exservan, Tiglutik kit): این دارو میتواند امید به زندگی را ۳ تا ۶ ماه افزایش دهد. این دارو میتواند عوارض جانبی مانند سرگیجه، بیماریهای گوارشی و تغییرات عملکرد کبد را ایجاد کند. پزشک شما در حین مصرف دارو بر شمارش سلولهای خون و عملکرد کبد شما نظارت خواهد کرد.
* Edaravone (Radicava): این دارو که از طریق ورید در بازو یا بهصورت خوراکی بهعنوان یک قرص تجویز میشود، میتواند افول در عملکرد روزانه را کاهش دهد. تأثیر آن بر روی طول عمر هنوز مشخص نیست. عوارض جانبی آن میتواند شامل کوفتگی، سردرد و تنگی نفس باشد. این دارو روزانه بهمدت دو هفته در ماه تجویز میشود.
* سدیم فنیل بوتیرات و تائوروسودیول (Relyvrio): این دارو که اخیراً توسط FDA تایید شدهاست، میتواند سرعت زوال در افراد مبتلا به ALS را کاهش دهد. بهطور خاص، ممکن است به افراد در انجام کارهای روزانه کمک کند. همچنین ممکن است به افراد مبتلا به ALS کمک کند که عمر طولانی تری داشته باشند، اما به مطالعات بیشتری نیاز است. عوارض جانبی بالقوه این دارو شامل اسهال، درد شکم، تهوع و عفونت تنفسی است. افراد مبتلا به اختلالاتی که بر گردش اسید صفراوی تأثیر میگذارند، ممکن است اسهال را تجربه کنند که با مصرف این دارو بدتر میشود.
پزشک شما همچنین ممکن است داروهایی را برای تسکین علائم دیگر تجویز کند، از جمله برای:
* گرفتگی عضلات و اسپاسم
* یبوست
* خستگی
* بزاق و خلط بیش از حد
* درد
* افسردگی
* مشکلات خواب
* فوران های کنترل نشده خنده یا گریه
روشهای درمانی
در نهایت با ضعیف شدن عضلات، تنفس شما با دشواری بیشتری همراه خواهد بود. پزشکان ممکن است تنفس شما را بهطور منظم مورد آزمایش قرار دهند و دستگاههایی برای کمک به تنفس در شب در اختیار شما قرار دهند.
شما میتوانید تهویه مکانیکی را برای کمک به تنفس انتخاب کنید. پزشکان یک لوله را در یک سوراخ ایجاد شده توسط جراحی در جلوی گردن شما قرار میدهند که به لوله هوایی شما وارد میشود (تراکئوستومی) که در نتیجه به دستگاه تنفس متصل میگردد.
* فیزیوتراپی. یک فیزیوتراپیست میتواند به رفع نیازهای مربوط به درد، راه رفتن، تحرک، مهار کردن و تجهیزاتی که به شما کمک میکنند مستقل بمانید را برطرف کند. تمرین ورزشهای کم تحرک میتواند به حفظ تناسب اندام قلبی – عروقی، قدرت عضلانی و دامنه حرکتی شما تا حد ممکن کمک کند.
ورزش منظم همچنین میتواند به بهبود حس سلامتی شما کمک کند. کشش مناسب میتواند به پیش گیری از درد و به عملکرد بهتر عضلات شما کمک نماید.
یک فیزیوتراپیست همچنین میتواند به شما کمک کند تا خود را با یک بریس، واکر یا ویلچر تطبیق دهید و ممکن است وسایلی مانند رمپ ها را پیشنهاد دهد که دور زدن را برای شما آسانتر میکند.
* کار درمانی: یک کاردرمانگر میتواند به شما کمک کند تا راههایی برای مستقل ماندن علی رغم ضعف دست و بازو پیدا کنید. تجهیزات انطباقی میتوانند به شما در انجام فعالیتهایی مانند پانسمان، نظافت، غذا خوردن و حمام کردن کمک کنند.
یک کاردرمانگر همچنین میتواند به شما کمک کند که خانه خود را بهنوعی اصلاح کنید تا در صورت مشکل در راه رفتن ایمن، امکان دسترسی به وسایل آن را داشته باشید.
* گفتار درمانی: یک گفتار درمانگر میتواند تکنیکهای تطبیقی را به شما آموزش دهد تا گفتار شما را قابل درک تر کند. گفتار درمانگران همچنین میتوانند به شما در کشف روشهای ارتباطی دیگر مانند صفحه الفبا یا قلم و کاغذ کمک کنند.
از درمانگر خود در مورد امکان استفاده از وسایلی مانند تبلتها با برنامههای متنی-تصویری یا تجهیزات مبتنی بر کامپیوتر با گفتار ترکیبی که میتواند به شما در برقراری ارتباط کمک کند، سؤال بپرسید.
* حمایت تغذیهای: پزشک و کادر درمان شما با شما و اعضای خانواده تان کار خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که شما غذاهایی میخورید که بلعیدن آنها آسانتر است و نیازهای تغذیهای شما را برآورده میکند. ممکن است در نهایت به یک لوله تغذیه نیاز داشته باشید.
* حمایت روانی و اجتماعی: تیم شما ممکن است شامل یک مددکار اجتماعی برای کمک به مسائل مالی، بیمه، و تهیه تجهیزات و پرداخت هزینه دستگاههای مورد نیاز شما باشد. روانشناسان، مددکاران اجتماعی و دیگران ممکن است حمایت عاطفی برای شما و خانواده تان فراهم کنند.
مقابله و پشتیبانی
اطلاع از اینکه شما مبتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک هستید میتواند مخرب باشد. نکات زیر ممکن است به شما و خانواده تان در کنار آمدن با آن کمک کند:
* برای غم و اندوه خود وقت بگذارید. این خبر که شما بیماری کشندهای دارید که تحرک و استقلال شما را کاهش میدهد، دشوار است. شما و خانواده تان احتمالاً پس از تشخیص اسکلروز جانبی آمیوتروفیک، یک دوره غم و اندوه را پشتسر خواهید گذاشت.
* امیدوار باشید. پزشک و تیم درمانی به شما کمک خواهد کرد تا بر تواناییها و زندگی سالم خود تمرکز کنید. برخی از افراد مبتلا به ALS بسیار بیشتر از ۳ تا ۵ سال زندگی میکنند. برخی هم ۱۰ سال یا بیشتر عمر میکنند. حفظ یک چشمانداز خوشبینانه میتواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به ALS کمک کند.
* به فراتر از تغییرات فیزیکی فکر کنید. بسیاری از افراد مبتلا به اسکلروز جانبی آمیوتروفیک با وجود محدودیتهای فیزیکی زندگی لذت بخشی دارند. سعی کنید بیماری ALS را تنها بهعنوان بخشی از زندگی خود در نظر بگیرید، نه کل هویت خود.
* به یک گروه حمایتی بپیوندید. ممکن است در یک گروه حمایتی با دیگرانی که مبتلا به ALS هستند احساس راحتی کنید. عزیزانی که به مراقبت شما کمک میکنند نیز ممکن است از یک گروه حمایتی از دیگر مراقبان ALS بهره مند شوند. با صحبت با پزشکتان یا با تماس با انجمن ALS گروههای حمایتی را در منطقه خود پیدا کنید.
* اکنون در مورد مراقبتهای پزشکی آینده خود تصمیم گیری کنید. برنامه ریزی برای آینده به شما اجازه میدهد تا کنترل تصمیم گیری در مورد زندگی و مراقبتهای خود را در دست داشته باشید. با کمک پزشک، پرستار بیمارستان یا مددکار اجتماعی خود میتوانید تصمیم بگیرید که آیا روشهای درمانی خاصی میخواهید یا خیر.
همچنین میتوانید تصمیم بگیرید که روزهای آخر زندگی را کجا میخواهید بگذرانید. ممکن است گزینههایی برای رفتن به مکانهای مذهبی و زیارتی یا انجام کارهای خیر و پسندیده مانند مراقبت از سالمندان را در نظر بگیرید. برنامه ریزی برای آینده میتواند به شما و عزیزانتان کمک کند تا اضطرابها را در خود آرام کنید.
آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک
شما ممکن است ابتدا با پزشک خانواده خود در مورد علائم و نشانههای ALS مشورت کنید. سپس پزشک شما احتمالاً شما را برای ارزیابی بیشتر به یک پزشک آموزش دیده در حوزه بیماریهای سیستم عصبی (نورولوژیست) ارجاع خواهد داد.
کاری که شما میتوانید انجام دهید
ممکن است برای تشخیص بیماری خود به آزمایشهای زیادی نیاز داشته باشید که میتواند استرسزا و ناامید کننده باشد. این استراتژیها ممکن است به شما حس کنترل بیشتری بدهد.
* علائم را یادداشت کنید. قبل از اینکه متخصص مغز و اعصاب را ببینید، شروع به استفاده از تقویم یا دفترچه یادداشت کنید تا ببینید چه موقع و چگونه متوجه مشکلاتی در راه رفتن، عدم هماهنگی در دستها، تکلم، بلع یا حرکات غیرارادی عضلات میشوید. یادداشتهای شما ممکن است الگویی را نشان دهند که برای تشخیص شما مفید است.
* یک تیم مراقبتی و عصب شناس پیدا کنید. یک تیم مراقبتی یکپارچه به رهبری عصب شناس شما معمولاً برای مراقبتهای اسکلروز جانبی آمیوتروفیک شما مناسبتر است. تیم شما باید با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و با نیازهای شما آشنا باشند.
از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید؟
پزشک خانواده شما سابقه پزشکی و علائم و نشانههای شما را بررسی میکند. عصب شناس شما و پزشک خانواده تان ممکن است معاینه جسمی و عصبی انجام دهند که ممکن است شامل آزمایشهای زیر باشد:
* رفلکس ها
* قدرت ماهیچه
* کشش پذیری ماهیچهای
* حس لامسه و بینایی
* هماهنگی عضلانی و حرکتی
* تعادل
پزشکی
آپاندیسیت؛ Appendicitis

فهرست محتوا
خلاصه
آپاندیسیت چیست؟ آپاندیسیت یا Appendicitis التهاب آپاندیس است، یک کیسه انگشتی شکل که از روده بزرگ شما در سمت راست پایین شکم بیرون می زند.
آپاندیسیت باعث درد در ناحیه تحتانی شکم راست می شود. با این حال، در بیشتر افراد، درد در اطراف ناف شروع می شود و سپس حرکت می کند. با بدتر شدن التهاب، درد آپاندیسیت معمولا افزایش می یابد و در نهایت شدید می شود.
اگرچه هر کسی می تواند آپاندیسیت ایجاد کند، اغلب در افراد بین ۱۰ تا ۳۰ سال رخ می دهد. درمان استاندارد حذف جراحی آپاندیس است.
علائم
علائم و نشانه های آپاندیسیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
* درد ناگهانی که از سمت راست شکم تحتانی آغاز می شود
* درد ناگهانی که از اطراف ناف شما آغاز می شود و اغلب به سمت پایین شکم راست منتقل می شود.
* دردی که اگر سرفه کنید، راه بروید یا حرکات تکان دهندهی دیگری انجام دهید بدتر می شود.
* تهوع و استفراغ
* از دست دادن اشتها
* تب خفیف که ممکن است با پیشرفت بیماری بدتر شود
* یبوست یا اسهال
* نفخ شکمی
* باد شکم
محل درد ممکن است بسته به سن و موقعیت آپاندیس شما متفاوت باشد. هنگامی که باردار هستید، ممکن است درد از ناحیه بالای شکم شما به نظر برسد زیرا آپاندیس شما در طول بارداری بیشتر است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر شما یا کودکتان علائم و نشانه های نگران کننده ای دارید با پزشک قرار ملاقات بگذارید. درد شدید شکمی نیاز به توجه فوری پزشکی دارد.
دلایل
انسداد در پوشش آپاندیس که منجر به عفونت می شود، علت احتمالی آپاندیسیت است. باکتری ها به سرعت تکثیر می شوند و باعث می شوند آپاندیس ملتهب، متورم و پر از چرک شود. اگر به سرعت درمان نشود، آپاندیس می تواند پاره شود.
عوارض
آپاندیسیت می تواند عوارض جدی ایجاد کند، مانند:
* آپاندیس پاره شده. پارگی، عفونت را در سراسر شکم شما پخش می کند. این وضعیت نیاز به جراحی فوری برای برداشتن آپاندیس و تمیز کردن حفره شکمی شما دارد.
* یک پاکت از چرک که در شکم شکل می گیرد. اگر آپاندیس شما پاره شود، ممکن است یک پاکت از عفونت ایجاد کنید (آبسه). در اغلب موارد، جراح با قرار دادن یک لوله از طریق دیواره شکم به داخل آبسه، آبسه را تخلیه می کند. این لوله حدود دو هفته در جای خود باقی می ماند و به شما آنتی بیوتیک داده می شود تا عفونت برطرف شود.
پس از رفع عفونت، عمل جراحی برای برداشتن آپاندیس انجام می شود. در برخی موارد، آبسه تخلیه می شود و آپاندیس بلافاصله از بدن خارج می شود.
تشخیص
برای کمک به تشخیص آپاندیسیت، پزشک شما احتمالا سابقه ای از علائم و نشانه های شما را دریافت کرده و شکم شما را بررسی می کند.
آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص آپاندیسیت عبارتند از:
* معاینه جسمی برای ارزیابی درد. پزشک شما ممکن است فشار ملایمی را بر ناحیه دردناک اعمال کند. هنگامی که فشار به طور ناگهانی آزاد می شود، درد آپاندیسیت اغلب بدتر احساس خواهد شد و نشان می دهد که پریتونیوم یا صفاق مجاور ملتهب است.
* پزشک شما همچنین ممکن است به دنبال سفتی شکم و تمایل شما برای سفت کردن ماهیچه های شکمی در پاسخ به فشار بر روی آپاندیس ملتهب باشد.
* پزشک شما ممکن است از یک انگشت روغنی شده و دستکش برای معاینه مقعدی تحتانی (معاینه دیجیتال رکتال) استفاده کند. از زنان در سن باروری ممکن است یک معاینه لگنی خواسته شود تا مشکلات احتمالی زنان که می تواند باعث درد شود را بررسی کنند.
* آزمایش خون. این کار به پزشک شما اجازه می دهد تا تعداد بالای گلبول های سفید خون را که ممکن است نشان دهنده عفونت باشد، بررسی کند.
* آزمایش ادرار. پزشک شما ممکن است از شما بخواهد که تا آزمایش ادرار انجام دهید تا مطمئن شوید که عفونت دستگاه ادراری یا سنگ کلیه باعث درد شما نمی شود.
* آزمایش های تصویربرداری. پزشک شما همچنین ممکن است برای کمک به تایید آپاندیسیت یا یافتن علل دیگر برای درد شما، اسکن توموگرافی کامپیوتری یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) را تجویز کند.
درمان
درمان آپاندیسیت معمولا شامل جراحی برای برداشتن آپاندیس ملتهب است. قبل از جراحی ممکن است یک دوز آنتی بیوتیک برای درمان عفونت به شما داده شود.
جراحی برای برداشتن آپاندیس (آپاندیسکتومی)
آپاندیس برداری یا آپاندیسکتومی را می توان به صورت جراحی باز با استفاده از یک برش شکمی در حدود طول ۲ تا ۴ اینچ (۵ تا ۱۰ سانتی متر) انجام داد (لاپاراتومی). یا جراحی را می توان از طریق چند برش کوچک شکمی انجام داد (جراحی لاپاراسکوپی). در طول یک جراحی آپاندیس برداری لاپاراسکوپی، جراح ابزارهای جراحی خاص و یک دوربین ویدئویی را به شکم شما وارد می کند تا آپاندیس را خارج کند.
به طور کلی، جراحی لاپاراسکوپی به شما اجازه می دهد تا سریع تر بهبود پیدا کنید و با درد و زخم کم تر درمان را طی نمایید. جراحی لاپاراسکوپی آپاندیس ممکن است برای سالمندان و افراد مبتلا به چاقی بهتر باشد.
اما جراحی لاپاراسکوپی برای همه مناسب نیست. اگر آپاندیس شما پاره شده و عفونت فراتر از آپاندیس گسترش یافته است یا آبسه دارید، ممکن است به یک آپانکتومی باز نیاز داشته باشید که به جراح شما اجازه می دهد حفره شکمی را تمیز کند.
بعد از آپاندیس یک یا دو روز را در بیمارستان بگذرانید.
کشیدن آبسه قبل از جراحی آپاندیس
اگر آپاندیس شما ترکیده باشد و یک آبسه در اطراف آن تشکیل شده باشد، ممکن است آبسه با قرار دادن یک لوله از طریق پوست شما به داخل آبسه تخلیه شود. آپاندیسکتومی می تواند چندین هفته بعد از کنترل عفونت انجام شود.
سبک زندگی و درمان های خانگی
برای کمک به التیام بدن خود به چند هفته استراحت برای رسیدن به بهبودی پس از جراحی برداشتن آپاندیس نیاز دارید. در طی این مدت به رعایت موارد زیر توجه کنید:
* در ابتدا از فعالیت شدید اجتناب کنید. اگر آپاندیس برداری شما به صورت لاپاراسکوپی انجام شد، فعالیت خود را به مدت سه تا پنج روز محدود کنید. اگر جراحی برداشتن آپاندیس باز داشتید، فعالیت خود را به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز محدود کنید. همیشه از پزشک خود در مورد محدودیت های فعالیت خود و زمانی که می توانید فعالیت های عادی را پس از جراحی از سر بگیرید، سوال کنید.
* هنگامی که سرفه می کنید از شکم خود محافظت کنید. یک بالش روی شکم خود قرار دهید و قبل از سرفه، خندیدن یا حرکت برای کمک به کاهش درد به شکم خود فشار وارد کنید.
* اگر داروهای درد کمکی به شما نمی کنند با پزشک تماس بگیرید. درد، استرس بیشتری بر بدن شما وارد می کند و روند درمان را کند می کند. اگر با وجود داروهای درد هنوز درد دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.
* زمانی که آمادهی از سرگیری فعالیت هستید بلند شوید و حرکت کنید. به آرامی حرکت کردن را شروع کنید و با احساسی که نسبت به آن دارید، فعالیت خود را افزایش دهید. با پیاده روی های کوتاه شروع کنید.
* زمانی که خسته هستید بخوابید. هنگامی که بدن شما بهبود می یابد، ممکن است متوجه شوید که احساس خواب آلودگی بیشتری نسبت به حالت معمول دارید. هر وقت لازم شد استراحت کنید.
* در مورد بازگشت به محل کار یا مدرسه با دکترتان صحبت کنید. شما می توانید زمانی که احساس می کنید به سر کار بازگردید را دریابید. کودکان ممکن است بتوانند کم تر از یک هفته پس از جراحی به مدرسه بازگردند. آن ها باید دوتا چهار هفته صبر کنند تا فعالیت های شدید مانند کلاس های ورزشی یا ورزش کردن را از سر بگیرند.
طب جایگزین
پزشک شما داروهایی را برای کمک به کنترل درد پس از جراحی برداشتن آپادندیس تجویز خواهد کرد. برخی از درمان های مکمل و جایگزین، هنگامی که با داروهای شما مورد استفاده قرار می گیرند، می توانند به کنترل درد کمک کنند. از پزشک خود در مورد گزینه های ایمن مانند موارد زیر سوال بپرسید:
* فعالیت هایی مانند گوش دادن به موسیقی و صحبت کردن با دوستان، که ذهن شما را از درد دور می کند. پرت کردن حواس به خصوص در کودکان می تواند موثر باشد.
* تصاویر راهنما، مانند بستن چشم ها و فکر کردن به یک مکان مورد علاقه.
آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک
اگر درد شکم دارید با پزشک خانواده خود قرار ملاقات بگذارید. اگر آپاندیسیت دارید، احتمالا در بیمارستان بستری می شوید و برای برداشتن آپاندیس به جراح مراجعه می کنید.
کاری که می توانید انجام دهید
هنگامی که قرار ملاقات را می گذارید، از خود بپرسید آیا کارهایی که باید از قبل انجام دهید، مانند ناشتا بودن قبل از انجام یک آزمایش خاص وجود دارد یا خیر. فهرستی از موارد زیر تهیه کنید:
* علائم شما، از جمله علائمی که به نظر می رسد ربطی به دلیل قرار ملاقات شما ندارند
* اطلاعات کلیدی شخصی، از جمله استرس های عمده، تغییرات اخیر زندگی و سابقه پزشکی خانواده
* تمام داروها، ویتامین ها یا سایر مکمل هایی که مصرف می کنید، از جمله دوز آن ها
* سوالاتی که باید از پزشک بپرسید
در صورت امکان یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود را همراه خود ببرید تا به شما در به خاطر سپردن اطلاعاتی که به شما داده می شود، کمک کند.
برای بیماری آپاندیسیت، برخی سوالات اساسی که باید از پزشک خود بپرسید عبارتند از:
* آیا آپاندیسیت دارم؟
* آیا به آزمایش های بیشتری نیاز دارم؟
* غیر از آپاندیسیت چه چیز دیگری می توانستم داشته باشم؟
* آیا من به عمل جراحی نیاز دارم؟
* خطرات برداشتن آپاندیس چیست؟
* چه مدت باید بعد از جراحی در بیمارستان بمانم؟
* چقدر طول می کشد تا بهبودی حاصل شود؟
* چه زمانی بعد از عمل جراحی آپاندیس می توانم به سر کار برگردم؟
* آیا می توان گفت که آپاندیس من ترکیده است؟
در پرسیدن سوال های دیگر تردید نکنید.
از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید؟
پزشک شما احتمالا چندین سوال از شما می پرسد، مانند:
* درد شکمی از کی شروع شد؟
* کجای بدن شما درد می کند؟
* آیا درد شما را تحت تاثیر قرار داده است؟
* درد شما چقدر شدید است؟
* چه چیزی درد شما را شدیدتر می کند؟
* چه چیزی به تسکین درد شما کمک می کند؟
* تب دارید؟
* آیا احساس تهوع می کنید؟
* چه علائم و نشانه های دیگری دارید؟
پزشکی
آنمی آپلاستیک یا آپلازی؛ Aplastic anemia

فهرست محتوا
خلاصه
آنمی آپلاستیک چیست؟ آنمی آپلاستیک یا کم خونی آپلاستیک که به آپلازی نیز معروف است و به انگلیسی Aplastic anemia نامیده می شود، نام یک بیماری است که زمانی رخ می دهد که بدن شما تولید سلول های خونی جدید کافی را متوقف می کند. این بیماری شما را خسته و بیشتر در معرض عفونت و خونریزی کنترل نشده قرار می دهد.
کم خونی آپلاستیک یک بیماری نادر و جدی است که می تواند در هر سنی ایجاد شود. ممکن است به طور ناگهانی رخ دهد، یا می تواند به آرامی رخ دهد و در طول زمان بدتر شود. می تواند خفیف یا شدید باشد.
درمان کم خونی آپلاستیک ممکن است شامل دارو، انتقال خون یا پیوند سلول های بنیادی باشد که به پیوند مغز استخوان نیز معروف است.
علائم
علائم کم خونی آپلاستیک ممکن است دیده نشود و می توان گفت که آنمی آپلاستیک می تواند هیچ علامتی نداشته باشد. در صورت وجود، علائم و نشانه ها می توانند شامل موارد زیر باشند:
* خستگی
* تنگی نفس
* ضربان قلب سریع یا نامنظم
* پوست رنگ پریده
* عفونت های مکرر یا طولانی مدت
* کبودی غیرقابل توضیح یا سریع
* خونریزی بینی و خونریزی لثه
* خونریزی طولانی مدت از بریدگی ها
* خارش پوست
* سرگیجه
* سردرد
* تب
کم خونی آپلاستیک می تواند کوتاه مدت باشد، یا می تواند مزمن شود. می تواند شدید و حتی کشنده باشد.
دلایل
سلول های بنیادی در مغز استخوان سلول های خونی – گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها- را تولید می کنند. در کم خونی آپلاستیک، سلول های بنیادی آسیب می بینند. در نتیجه، مغز استخوان یا خالی است (آپلاستیک) یا حاوی سلول های خونی کمی است (هیدروپلاستیک).
شایع ترین علت کم خونی آپلاستیک حمله سیستم ایمنی بدن به سلول های بنیادی در مغز استخوان است. سایر عواملی که می توانند به مغز استخوان آسیب برسانند و بر تولید سلول های خونی تاثیر بگذارند عبارتند از:
* درمان های پرتودرمانی و شیمی درمانی. در حالی که این درمان های مبارزه با سرطان سلول های سرطانی را می کشند، می توانند به سلول های سالم از جمله سلول های بنیادی در مغز استخوان نیز آسیب برسانند. آنمی آپلاستیک می تواند یک اثر جانبی موقتی از این درمان ها باشد.
* قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی. مواد شیمیایی سمی، مانند برخی از آنها در سموم دفع آفات و حشره کش ها ، و بنزن ، ماده ای در بنزین ، با کم خونی آپلاستیک مرتبط است. اگر از قرار گرفتن مکرر در معرض مواد شیمیایی که باعث بیماری شما می شوند، اجتناب کنید، این نوع کم خونی ممکن است بهبود یابد.
* استفاده از برخی داروهای خاص. مانند داروهایی که برای درمان آرتریت روماتوئید و برخی آنتی بیوتیک ها استفاده می شوند، می توانند باعث کم خونی آپلاستیک شوند.
* اختلالات خودایمنی. یک اختلال خودایمنی که در آن سیستم ایمنی شما به سلول های سالم حمله می کند، ممکن است شامل سلول های بنیادی در مغز استخوان شما باشد.
* عفونت ویروسی. عفونت های ویروسی که بر مغز استخوان تاثیر می گذارند می توانند در ایجاد کم خونی آپلاستیک نقش داشته باشند. ویروس هایی که با آنمی آپلاستیک مرتبط هستند شامل هپاتیت، اپستین-بار، سیتومگالوویروس، پاروویروس B19 و HIV هستند.
* بارداری. سیستم ایمنی بدن شما ممکن است در دوران بارداری به مغز استخوان شما حمله کند.
* عوامل ناشناخته. در بسیاری از موارد، پزشکان قادر به شناسایی علت کم خونی آپلاستیک (آنمی آپلاستیک ایدیوپاتیک) نیستند.
ارتباط با سایر اختلالات نادر
برخی از افراد مبتلا به آنمی آپلاستیک یا آپلازی یک اختلال نادر به نام هموگلوبینوری حملهای شبانه ( Paroxysmal nocturnal hemoglobinuria) که سابقاً سندرم مارشیفاوا میشلی نامیده میشد نیز دارند که باعث می شود گلبول های قرمز خون خیلی زود تجزیه شوند. این بیماری می تواند منجر به کم خونی آپلاستیک شود، یا کم خونی آپلاستیک می تواند به هموگلوبینوری حملهای شبانه تبدیل شود.
کم خونی فانکونی یک بیماری نادر و ارثی است که منجر به کم خونی آپلاستیک می شود. کودکانی که با آن متولد می شوند معمولا کوچک تر از حد متوسط هستند و نقص های مادرزادی مانند اندام های توسعه نیافته دارند. این بیماری با کمک آزمایش خون تشخیص داده می شود.
عوامل خطر
باید دانست که بیماری کم خونی آپلاستیک نادر است. عواملی که می توانند خطر را افزایش دهند عبارتند از:
* درمان با اشعه ماورابنفش یا شیمی درمانی برای سرطان
* قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی
* استفاده از برخی داروهای تجویزی مانند کلرامفنیکل که برای درمان عفونت های باکتریایی استفاده می شود و ترکیبات طلایی که برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده می شود.
* بیماری های خونی خاص، اختلالات خودایمنی و عفونت های جدی
* بارداری، به ندرت
پیش گیری
هیچ پیش گیری برای اغلب موارد آنمی آپلاستیک وجود ندارد. اجتناب از قرار گرفتن در معرض حشره کش ها، علف کش ها، حلال های آلی، پاک کننده های رنگ و سایر مواد شیمیایی سمی ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
تشخیص
آزمایش های زیر می توانند به تشخیص کم خونی آپلاستیک کمک کنند:
* آزمایش خون. به طور معمول، گلبول های قرمز، گلبول های سفید و سطح پلاکت در محدوده خاصی باقی می مانند. در آنمی آپلاستیک هر سه این سطوح سلول های خونی پایین هستند.
* بیوپسی مغز استخوان. یک پزشک از یک سوزن برای برداشتن نمونه کوچکی از مغز استخوان از یک استخوان بزرگ در بدن شما مانند استخوان لگن شما استفاده می کند. این نمونه زیر میکروسکوپ بررسی می شود تا سایر بیماری های مرتبط با خون را رد کند. در کم خونی آپلاستیک، مغز استخوان حاوی سلول های خونی کمتری نسبت به حالت عادی است. تایید تشخیص کم خونی آپلاستیک نیازمند بیوپسی مغز استخوان است.
هنگامی که تشخیص مثبت کم خونی آپلاستیک را دریافت کردید، ممکن است به آزمایش های دیگری برای تعیین علت نیاز داشته باشید.
درمان
درمان کم خونی آپلاستیک، که به شدت بیماری شما و سن شما بستگی خواهد داشت، ممکن است شامل مشاهده، انتقال خون، داروها، یا پیوند مغز استخوان باشد. کم خونی آپلاستیک شدید، که در آن تعداد سلول های خونی شما بسیار پایین است، تهدید کننده حیات است و نیاز به بستری فوری دارد.
انتقال خون
اگرچه تزریق خون درمانی دائمی برای بیماری کم خونی آپلاستیک نیست، اما می تواند خونریزی را کنترل کند و با فراهم کردن سلول های خونی که مغز استخوان شما تولید نمی کند، علائم را تسکین دهد.
گلبول های قرمز. این سلول ها تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش می دهند و به رفع کم خونی و خستگی کمک می کنند.
* پلاکت ها. به جلوگیری از خونریزی بیش از حد کمک می کنند.
در حالی که به طور کلی هیچ محدودیتی برای تعداد انتقال خون وجود ندارد، اما گاهی اوقات ممکن است با چندین بار انتقال خون مشکلاتی ایجاد شود. گلبول های قرمز حاوی آهن هستند که می توانند در بدن شما تجمع پیدا کنند و در صورت عدم درمان اضافه بار آهن می توانند به اندام های حیاتی آسیب برسانند.
با گذشت زمان بدن شما می تواند آنتی بادی هایی برای انتقال سلول های خونی ایجاد کند و آن ها را در تسکین علائم کم تر موثر کند. استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی احتمال این عارضه را کم تر می کند.
پیوند سلول بنیادی
پیوند سلول های بنیادی برای بازسازی مغز استخوان با سلول های بنیادی از یک اهدا کننده ممکن است تنها گزینه درمانی موفق برای افراد مبتلا به آنمی آپلاستیک شدید باشد. پیوند سلولهای بنیادی ، که به آن پیوند مغز استخوان نیز گفته می شود ، به طور کلی درمان انتخاب برای افرادی است که جوان تر هستند و یک اهدا کننده تطبیق دارند – بیشتر اوقات خواهر و برادر.
اگر اهداکننده ای پیدا شود، مغز استخوان بیمار شما ابتدا با پرتودرمانی یا شیمی درمانی تخلیه می شود. سلول های بنیادی سالم از اهداکننده از خون فیلتر می شوند. سلول های بنیادی سالم به صورت وریدی به جریان خون شما تزریق می شوند و در آنجا به حفره های مغز استخوان مهاجرت می کنند و شروع به ایجاد سلول های خونی جدید می کنند.
این عمل نیاز به بستری طولانی مدت در بیمارستان دارد. پس از پیوند، داروهایی برای کمک به جلوگیری از رد سلول های بنیادی اهدایی دریافت خواهید کرد.
پیوند سلول های بنیادی خطراتی دارد. بدن شما ممکن است پیوند را رد کند و منجر به عوارض تهدیدکننده حیات شود. علاوه بر این، همه مبتلایان به آنمی آپلاستیک نامزد پیوند نیستند یا ممکن است که نتوانند یک اهداکننده مناسب پیدا کنند.
سرکوب کنندههای سیستم ایمنی
برای افرادی که نمی توانند تحت پیوند مغز استخوان قرار گیرند یا برای کسانی که کم خونی آپلاستیک آن ها ناشی از یک اختلال خودایمنی است، درمان می تواند شامل داروهایی باشد که سیستم ایمنی را تغییر داده یا سرکوب می کنند (ایمونوگلوبولین ها).
داروهایی مانند سیکلوسپورین (Gengraf ، Neoral ، Sandimmune) و گلوبین آنتی تیموسیت فعالیت سلولهای ایمنی که به مغز استخوان شما آسیب می رسانند سرکوب می کنند. این به مغز استخوان شما کمک می کند تا سلول های خونی جدیدی را بهبود بخشیده و تولید کنند. گلوبولین سیکلوسپورین و آنتی تیموسیت اغلب با هم استفاده می شود.
کورتیکواستروئیدها، مانند متیل پردنیزولون (مدرول ، سولو-مدرول)، اغلب با این داروها استفاده می شوند.
اگرچه این داروها موثر هستند، اما سیستم ایمنی شما را بیشتر تضعیف می کنند. همچنین امکان بازگشت کم خونی پس از متوقف کردن این داروها وجود دارد.
محرک های مغز استخوان
داروهای خاص – شامل عوامل تحریک کننده کلونی، مانند سارگرموستیم (Leukine)، فیلگرازیم (Neupogen) و پگفیلگرازیم (Neulasta)، اپوتین آلفا (Epogen/Procrit)، و الترومبوگ (Protrombopag)- به تحریک مغز استخوان برای تولید سلول های خونی جدید کمک می کنند.
آنتی بیوتیک ها، ضدویروس ها
داشتن کم خونی آپلاستیک سیستم ایمنی شما را ضعیف می کند که شما را بیشتر در معرض عفونت قرار می دهد.
اگر کم خونی آپلاستیک دارید، برای اولین نشانه عفونت مانند تب به پزشک خود مراجعه کنید. شما نمی خواهید عفونت بدتر شود، زیرا می تواند زندگی را تهدید کند. اگر آنمی آپلاستیک شدید دارید، پزشک شما ممکن است آنتی بیوتیک یا داروهای ضد ویروسی برای کمک به پیش گیری از عفونت ها تجویز کند.
درمان های دیگر
بیماری کم خونی آپلاستیک ناشی از پرتودرمانی و شیمی درمانی برای سرطان معمولا پس از توقف این درمان ها بهبود می یابد.
زنان باردار مبتلا به کم خونی آپلاستیک با تزریق خون درمان می شوند. برای بسیاری از زنان، کم خونی آپلاستیک مربوط به بارداری پس از پایان بارداری بهبود می یابد. اگر این اتفاق نیفتد، درمان هنوز ضروری است.
سبک زندگی و درمان های خانگی
اگر کم خونی آپلاستیک دارید، از این طریق از خودتان مراقبت کنید:
* در صورت نیاز استراحت کنید. کم خونی می تواند باعث خستگی و تنگی نفس حتی با تلاش خفیف شود. در صورت نیاز استراحت کنید و استراحت کنید.
* اجتناب از ورزش های تماسی. به دلیل خطر خونریزی همراه با تعداد پلاکت کم، از فعالیت هایی که می تواند باعث افتادن یا سقوط شود، اجتناب کنید.
* محافظت از خود در برابر میکروب ها. دست های خود را به طور مکرر بشویید و از افراد بیمار دوری کنید. اگر دچار تب یا سایر علائم عفونت شدید، برای درمان به پزشک خود مراجعه کنید.
مقابله و پشتیبانی
نکاتی که به شما و خانواده تان کمک می کند تا بهتر با بیماری خود کنار بیایید عبارتند از:
* در مورد بیماری خود تحقیق کنید. هرچه بیشتر بدانید، آمادگی بهتری برای تصمیم گیری در مورد درمان خواهید داشت.
* سوالاتی بپرسید. حتما از دکترتان در مورد هر چیزی که به بیماری یا درمان شما مربوط می شود، سوال کنید. اینکار ممکن است به شما کمک کند تا آنچه دکترتان به شما می گوید را ثبت کنید یا یادداشت کنید.
* از بیان نگرانی های خود به پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی که شما را درمان می کنند، نترسید.
* به دنبال دریافت پشتیبانی و حمایت باشید. از خانواده و دوستان خود برای حمایت عاطفی بخواهید. از آن ها بخواهید که اهداکننده خون یا اهداکننده مغز استخوان شوند. ممکن است صحبت کردن با دیگران در مقابله با این بیماری کمک کنداز خودتان مراقبت کنید. تغذیه و خواب مناسب برای بهینه سازی تولید خون مهم است.
آماده شدن برای قرار ملاقات با پزشک
درمان آنمی آپلاستیک را با یک قرار ملاقات با پزشک مراقبت های اولیه خود شروع کنید. سپس او ممکن است شما را به پزشکی ارجاع دهد که در درمان اختلالات خونی تخصص دارد. اگر کم خونی آپلاستیک به طور ناگهانی اتفاق بیفتد، درمان شما ممکن است در اورژانس آغاز شود.
کاری که می توانید انجام دهید
فهرستی از موارد زیر تهیه کنید:
* علائم شما و زمانی که شروع شد
* اطلاعات کلیدی شخصی، از جمله هر تغییر زندگی اخیر، مانند شغل جدید، به ویژه شغلی که شما را در معرض مواد شیمیایی قرار می دهد.
* داروها، ویتامین ها و سایر مکمل هایی که مصرف می کنید، از جمله دوز مصرفی
* سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید
* در صورت امکان یکی از اعضای خانواده یا یکی از دوستان خود را همراه خود به پزشک ببرید تا به شما در به خاطر سپردن اطلاعاتی که به شما داده می شود، کمک کند.
برای کم خونی آپلاستیک، سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید عبارتند از:
* مهم ترین علت علائم من چیست؟
* آیا علل احتمالی دیگری برای علائم من وجود دارد؟
* تشخیص اولیه شما چیست؟
* چه درمان هایی در دسترس است و کدام را توصیه می کنید؟
* آیا جایگزین هایی برای رویکرد اصلی وجود دارد که شما پیشنهاد می کنید؟
* من بیماری های دیگری هم دارم. چطور می توانم آن ها را در کنار هم به بهترین نحو اداره کنم؟
* آیا بروشور یا سایر مطالب چاپی در مورد این بیماری وجود دارد؟ مطالعهی چه وب سایت هایی را توصیه می کنید؟
از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید؟
پزشک شما احتمالا سوالاتی از شما می پرسد، مانند:
* آیا به تازگی مبتلا شده اید؟
* آیا به طور غیر منتظره ای خونریزی داشته اید؟
* خسته تر از همیشه هستید؟
* آیا به نظر می رسد که چه چیزی علائم شما را بهبود می بخشد؟
* آیا چیزی علائم شما را بدتر می کند؟
لایف یار (Lifeyar)، یار زندگی شما
پزشکی
زبان پریشی یا آفازی؛ Aphasia

فهرست محتوا
خلاصه
زبان پریشی یا آفازی چیست؟ زبان پریشی یا آفازی یا در اصطلاح انگلیسی Aphasia اختلالی است که بر نحوه ارتباط شما تاثیر می گذارد و می تواند بر گفتار شما و همچنین نحوه نوشتن و درک زبان گفتاری و نوشتاری شما تاثیر بگذارد.
اختلال آفازی معمولا پس از سکته مغزی یا آسیب به سر به طور ناگهانی اتفاق می افتد. اما ممکن است به تدریج از یک تومور مغزی کند یا یک بیماری که باعث آسیب پیشرونده و دائمی می شود، بروز کند. شدت زبان پریشی به موارد متعددی از جمله علت و میزان آسیب مغزی بستگی دارد.
درمان اصلی برای زبان پریشی شامل درمان همان بیماری است که باعث بروز این اختلال می شود، همچنین گفتار درمانی و زبان درمانی نیز می تواند موثر باشد. فرد مبتلا به زبان پریشی مهارت های زبانی را دوباره یاد می گیرد و تمرین می کند و می آموزد که از روش های دیگر برای برقراری ارتباط استفاده کند. اعضای خانواده اغلب در این فرآیند درمان شرکت می کنند و به فرد در برقراری ارتباط کمک می کنند.
علائم
علایم زبان پریشی شبیه به برخی بیماری های دیگر مانند سکته مغزی یا تومور مغزی است.
یک فرد مبتلا به زبان پریشی ممکن است موارد زیر را از خود نشان دهد:
* با جملات کوتاه یا ناقص صحبت کند
* با جملاتی صحبت کند که معنی ندارند
* یک کلمه را جایگزین کلمه دیگر یا یک آوا را جایگزین آوای دیگر کند.
* حرف های غیرقابل تشخیص بزند
* در پیدا کردن کلمات مشکل داشته باشد
* صحبت های دیگران را درک نکند
* نمی فهمد چه می خواند
* جملاتی بنویسد که منطقی نباشند
الگوهای آفازی
افراد مبتلا به آفازی یا زبان پریشی ممکن است نقاط قوت و ضعف متفاوتی در الگوهای گفتاری خود داشته باشند. گاهی اوقات این الگوها به عنوان انواع مختلف آفازی برچسب گذاری می شوند، از جمله:
* زبانپریشی بیانی یا آفازی بروکا (Broca’s aphasia)
* آفازی ورنیکه (Wernicke’s Aphasia)
* آفازی ترنسکورتیکال (Transcortical aphasia)
* زبان پریشی رسانشی (Conduction aphasia)
* افازیای آمیخته (Mixed aphasia)
* آفازی گلوبال (Global aphasia)
این الگوها توصیف می کنند که فرد تا چه حد می تواند آنچه دیگران می گویند را درک کند. آن ها همچنین توصیف می کنند که چقدر صحبت کردن یا تکرار درست آنچه دیگران می گویند برای فرد آسان است.
بیماری آفازی ممکن است در طول زمان به آرامی رشد کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، آفازی ممکن است با یکی از این نام ها برچسب گذاری شود:
* آفازی لوگوپنیک
* افازیای معنایی
* زبان پریشى نحوى یا آگراماتیسم
بسیاری از افراد مبتلا به آفازی الگوهایی از مشکلات گفتاری دارند که با این انواع مطابقت ندارد. ممکن است به جای تلاش برای برچسب زدن به نوع خاصی از آفازی، در نظر گرفتن این نکته کمک کند که هر فرد مبتلا به زبان پریشی علائم، نقاط قوت و ضعف منحصر به فردی دارد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
از آنجا که آمفازی اغلب نشانه ای از یک مشکل جدی مانند سکته مغزی است، اگر شما یا یکی از عزیزانتان به طور ناگهانی دچار این عارضه شدید، به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید:
* مشکل در صحبت کردن
* مشکل در درک گفتار
* مشکل در یادآوری کلمات
* مشکلات خواندن یا نوشتن
دلایل
شایع ترین علت آفازی آسیب مغزی ناشی از سکته مغزی است که باعث انسداد یا پارگی یک رگ خونی در مغز می شود. عدم رسیدن خون به مغز منجر به مرگ سلول های مغزی یا آسیب در مناطقی می شود که زبان را کنترل می کنند.
آسیب مغزی ناشی از آسیب شدید به سر، تومور، عفونت یا فرآیند دژنراتیو نیز می تواند باعث آفازی یا زبان پریشی شود. در این موارد، آفازی معمولا همراه با انواع دیگر مشکلات شناختی مانند مشکلات حافظه یا سردرگمی رخ می دهد.
بیماری آفازی پیشرونده اولیه اصطلاحی است که برای مشکل زبانی استفاده می شود که به تدریج توسعه می یابد. این به دلیل تخریب تدریجی سلول های مغزی واقع در شبکه های زبانی است. گاهی اوقات این نوع زبان پریشی به یک زوال عقل عمومی تر پیشرفت خواهد کرد.
گاهی اوقات عودهای موقتی از آفازی می تواند رخ دهد. این موارد می تواند به دلیل میگرن، تشنج یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA) باشد. TIA زمانی رخ می دهد که جریان خون به طور موقت به ناحیه ای از مغز مسدود می شود. افرادی که TIA داشته اند در معرض افزایش خطر سکته مغزی در آینده نزدیک هستند.
عوارض
مشکلات ارتباطی ممکن است بر زندگی شما تاثیر بگذارد:
* شغل
* روابط
* عملکرد روزمره
دشواری در بیان خواسته ها و نیازها می تواند منجر به ناراحتی، ناامیدی، انزوا و افسردگی شود. مشکلات دیگر ممکن است با هم رخ دهند، مانند دشواری بیشتر در حرکت و مشکلات مربوط به حافظه و تفکر.
تشخیص
یک تست تصویربرداری، معمولا ام آرآی یا سی تی اسکن، می تواند برای شناسایی سریع آنچه باعث آفازی می شود، مورد استفاده قرار گیرد.
یک آسیب شناس گفتاری-زبانی می تواند یک ارزیابی جامع زبانی را برای تایید وجود زبان پریشی و تعیین دوره مناسب درمان زبان تکمیل کند. ارزیابی کمک می کند تا دریابید که آیا می تواند:
* اشیا مشترک را نام ببرید
* مشارکت در یک گفتگو داشته باشید
* کلمات را به درستی درک و استفاده کنید
* پاسخ به سوالات در مورد چیزی که خوانده یا شنیده می شود
* تکرار کلمات و جملات
* دستورالعمل ها را دنبال کنید
پاسخ به سوالات با جواب بله-خیر و پاسخ به سوالات با پاسخ های طولانی در مورد موضوعات مشترک
* خواندن و نوشتن
درمان
اگر آسیب مغزی خفیف باشد، امکان بازیابی مهارت های زبانی بدون درمان وجود دارد. با این حال، اغلب افراد برای احیای مهارت های زبانی و تکمیل تجربیات ارتباطی خود تحت گفتاردرمانی و زبان درمانی قرار می گیرند. محققان در حال بررسی استفاده از داروها، به تنهایی یا در ترکیب با گفتاردرمانی، برای کمک به افراد مبتلا به زبان پریشی هستند.
توان بخشی گفتار و زبان
بازیابی مهارت های زبانی معمولا فرایندی آهسته است. اگرچه اغلب افراد پیشرفت قابل توجهی می کنند، اما تعداد کمی از افراد سطح کامل ارتباطات پیش از یادگیری را به دست می آورند.
گفتار درمانی و زبان درمانی با هدف بهبود توانایی برقراری ارتباط انجام می شود. این درمان با بازیابی هر چه بیشتر زبان، آموزش چگونگی جبران مهارت های زبانی از دست رفته و یافتن روش های دیگر برقراری ارتباط کمک می کند.
برخی مطالعات نشان داده اند که درمان زمانی که بلافاصله پس از آسیب مغزی آغاز می شود، بسیار موثر است.
اغلب به صورت گروهی کار می کنند. در یک محیط گروهی، افراد مبتلا به زبان پریشی می توانند مهارت های ارتباطی خود را در یک محیط امن امتحان کنند. شرکت کنندگان می توانند شروع مکالمات، صحبت کردن به نوبت، رفع سردرگمی و تثبیت مکالماتی که به طور کامل از بین رفته اند را تمرین کنند.
درمان زبان پریشی ممکن است شامل استفاده از کامپیوتر باشد. استفاده از درمان کامپیوتری می تواند به خصوص برای یادگیری مجدد فعل ها و صداهای کلمات مفید باشد.
داروها
داروهای خاصی برای درمان زبان پریشی در حال مطالعه هستند. این داروها شامل داروهایی هستند که ممکن است جریان خون به مغز را بهبود بخشند، توانایی بازیابی مغز را افزایش دهند یا به جایگزینی مواد شیمیایی تخلیه شده در مغز کمک کنند. چندین دارو ، مانند Memantine (Namenda) ، Donepezil (Aricept ، Adlarity) ، Galantamine (Razadyne ER) و Piracetam ، در مطالعات کوچک امیدهایی را به وجود آورده اند. اما قبل از توصیه این درمانها، تحقیقات بیشتری لازم است.
درمان های دیگر
تحریک مغز برای درمان آفازی در حال مطالعه است و ممکن است به بهبود توانایی نام بردن از اشیا کمک کند. اما هنوز هیچ تحقیق طولانی مدتی انجام نشده است. یکی از درمان ها تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال و دیگری تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال نام دارد.
هدف این درمان ها تحریک سلول های آسیب دیده مغز است. هر دو غیرتهاجمی هستند. یکی از میدان های مغناطیسی استفاده می کند و دیگری از جریان کم از طریق الکترودهای قرار گرفته روی سر استفاده می کند.
مقابله و پشتیبانی
افراد مبتلا به آفازی
اگر مبتلا به آفازی هستید، رعایت نکات زیر می تواند به شما در برقراری ارتباط با دیگران کمک کند:
* کارتی به همراه داشته باشید که توضیح می دهد شما مبتلا به زبان پریشی هستید و زبان پریشی چیست.
* کارت شناسایی و اطلاعات مربوط به نحوه تماس با دیگران را به همراه داشته باشید.
* یک مداد و یک کاغذ کوچک را همیشه با خود حمل کنید.
* از طرح ها، نمودارها یا عکس ها به عنوان میان بری برای یادآوری استفاده کنید.
* از ژست ها یا اشاره به اشیا استفاده کنید.
خانواده و دوستان
اعضای خانواده و دوستان می توانند هنگام برقراری ارتباط با فرد مبتلا به آفازی از نکات زیر استفاده کنند:
* جملات خود را ساده کنید و سرعت خود را کاهش دهید.
* در ابتدا مکالمات را یک به یک ادامه دهید.
* اجازه دادن به فرد برای پاسخ دادن
* جملات را به پایان نرسانید یا اشتباهات را اصلاح نکنید، اگر از معنای مورد نظر مطمئن نیستید، بهتر است سوال بپرسید.
* کاهش نویز حواس پرت کننده در محیط
* کاغذ و مداد و خودکار در دسترس داشته باشید.
* یک کلمه کلیدی یا یک جمله کوتاه بنویسید تا به توضیح چیزی کمک کنید.
* به فرد مبتلا به زبان پریشی کمک کنید تا کتابی از کلمات، تصاویر و عکس ها برای کمک به مکالمات ایجاد کند.
* زمانی که درک نمی کنید از نقاشی یا ژست استفاده کنید.
* فرد مبتلا به آفازی را تا حد امکان در مکالمات دخالت دهید.
* به دنبال درک مطلب یا خلاصه کردن آنچه در مورد آن صحبت کرده اید باشید.
گروه های حمایتی
گروه های حمایتی برای افراد مبتلا به آفازی و سایر افراد مبتلا به این اختلال می توانند کمک های بسیار خوبی را ارائه دهند. این گروه ها حس بودن در جامعه و مکانی برای ابراز ناامیدی و یادگیری استراتژی های مقابله ای را به افراد می دهند. از پزشک یا بیماری شناس گفتار – زبان خود در مورد گروه های حمایتی محلی سوال کنید.
آماده شدن برای قرار ملاقات
اگر زبان پریشی شما به دلیل سکته مغزی یا ضربه به سر باشد، احتمالا ابتدا در یک اورژانس دیده خواهید شد. سپس به پزشک متخصص در اختلالات سیستم عصبی (نورولوژیست) مراجعه خواهید کرد، و ممکن است در نهایت به یک آسیب شناس گفتار – زبان برای توان بخشی ارجاع داده شوید.
از آنجا که این بیماری عموما به صورت اورژانسی بروز می کند، شما زمان کافی برای آماده شدن نخواهید داشت. در صورت امکان، داروها یا مکمل هایی که همراه خود می برید را به بیمارستان بیاورید تا تیم مراقبت های بهداشتی شما از آن ها آگاه شوند.
هنگامی که قرار ملاقات های بعدی را برنامه ریزی می کنید، احتمالا به کسی نیاز دارید که شما را به آنجا ببرد. علاوه بر این، این فرد ممکن است بتواند به شما کمک کند تا با پزشک خود ارتباط برقرار کنید.
برخی از سوالاتی که ممکن است یکی از عزیزان یا دوستانتان بخواهد از شما بپرسد عبارتند از:
* مهم ترین علت این مشکلات گفتاری چیست؟
* آیا آزمایش هایی مورد نیاز هستند؟
* آیا زبان پریشی موقتی است یا طولانی مدت؟
* چه درمان هایی برای آفازی وجود دارد و کدام را توصیه می کنید؟
* آیا خدماتی مانند گفتاردرمانی یا کمک به سلامت در منزل وجود دارد؟
* آیا راه هایی وجود دارد که به دوستم کمک کند دیگران را درک کند یا ارتباط موثرتری برقرار کند؟
از دکترتان چه انتظاری داشته باشید؟
ممکن است پزشک شما نیز سوالاتی داشته باشد. یکی از دوستان یا عزیزان شما می تواند به پزشک شما کمک کند تا اطلاعات مورد نیاز را دریافت کند. ممکن است پزشک شما بپرسد:
* علائم بیماری از چه زمانی شروع شد؟
* می فهمی دیگران چه می گویند؟
* آیا دیگران حرف های شما را درک می کنند؟
* آیا زبان پریشی همیشگی و پیوسته است، یا می آید و می رود؟
* آیا متوجه تغییراتی در گفتار خود – مانند نحوه حرکت فک، زبان و لب ها برای ایجاد صداهای گفتاری – یا صدای خود شده اید؟
* آیا متوجه تغییراتی در توانایی خود برای درک آنچه می خوانید یا توانایی خود برای هجی کردن و نوشتن جملات شده اید؟